Xτυπούν «καμπάνες» - Xειμώνας με «δελτίο στο ρεύμα» προειδοποιούν Total και Shell - Ο Θυμωμένος Έλληνας


Xτυπούν «καμπάνες» – Xειμώνας με «δελτίο στο ρεύμα» προειδοποιούν Total και Shell



Μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ενέργειας η Ευρώπη, με την τιμή στο ρεύμα να αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ η επάρκεια σε φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί εξίσωση με άγνωστη επί του παρόντος λύση.

Εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποιούν ότι έρχονται «αρκετοί δύσκολοι χειμώνες» και θέτουν εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση για ρεύμα με το δελτίο. Το αφεντικό της Total λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Οι δηλώσεις αυξάνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική περιορισμών στην ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες.

Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια καταστροφική ενεργειακή κρίση, σημειώνει ο Guardian. Οι τιμές χονδρικής είναι σε συνεχή άνοδο, αφήνοντας τους καταναλωτές αντιμέτωπους με τεράστιους λογαριασμούς. Καταγράφονται δε, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.

Θα κρατήσει χρόνια η κρίση στην ενέργεια

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.

Ο Van Beurden δήλωσε ότι οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω δελτίου και μιας πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων».

«Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα με αυξανόμενο πληθωρισμό και απειλή ύφεσης, καθώς οι αυξήσεις ρεκόρ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις εξαγωγές ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από έξι μήνες. Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ δεν εξαρτώνται άμεσα από τις ρωσικές προμήθειες, ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους έχει ανεβάσει τις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη 12 φορές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η Βρετανία προμηθεύεται ελάχιστο φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, αν και είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές στη χονδρική αγορά. Η Liz Truss, η οποία πιθανότατα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να διευκρινίσει τι βοήθεια θα έδινε στα νοικοκυριά καθώς το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας εκτινάσσεται κατά 80%, στις 3.549 λίρες ετησίως από τον Οκτώβριο.


.Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας