Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια «βρώμικη» επιχείρηση στην Αρκτική - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επιμέλεια μετάφρασης και αντιγραφής για τον Θυμωμένος Έλληνας από τά Ρωσικά: Ιωάννης Ελευθερίου

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επεκτείνουν το τμήμα τους στην Αρκτική υφαλοκρηπίδα. 
Και παρόλο που αυτό το σχέδιο δεν επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Ρωσίας, η Μόσχα έχει ήδη προτείνει σε άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν τις αμερικανικές αξιώσεις.

 Γιατί ανησυχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή και πώς πρέπει να απαντήσει η Μόσχα σε παρόμοιες ενέργειες της Ουάσιγκτον στο μέλλον;

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ  ανακοίνωσε  τις προθέσεις του να επεκτείνει το αμερικανικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική, γράφει  το Bloomberg .


 «Η υφαλοκρηπίδα είναι η συνέχεια της χερσαίας επικράτειας της χώρας κάτω από το νερό. 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται τους πόρους και τους ζωτικούς οικοτόπους», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με το υπουργείο.


Η περιοχή της λεγόμενης εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας είναι περίπου 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι σχεδόν διπλάσια από την περιοχή της Καλιφόρνιας.

 Μεγάλο μέρος του βρίσκεται στην Αρκτική και τη Βερίγγειο Θάλασσα, μια περιοχή με αυξανόμενη στρατηγική σημασία.

 Το διεκδικούν επίσης η Ρωσία και ο Καναδάς.Σύμφωνα με το Bloomberg, επεκτείνοντας το ράφι, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

 Υπάρχουν επίσης κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για επέκταση της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική δεν έχουν νομική βάση, ο κόσμος μπορεί να μην αναγνωρίσει τα νέα σύνορα,  δήλωσε  ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ.


Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να εξεταστούν από μια επιτροπή του ΟΗΕ.


Ο γερουσιαστής σημείωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλες δυνάμεις της Αρκτικής, μπορούν πράγματι να επεκτείνουν το ράφι τους «εάν το κράτος αποδείξει ότι υπάρχει υποθαλάσσια επέκταση της ηπειρωτικής χώρας πέραν των 200 μιλίων από τις αρχικές γραμμές»

 «Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Αμερικανοί το έκαναν από διεθνή νομική άποψη, όπως λένε, «στο βρώμικο», πρόσθεσε.

«Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι Αμερικανοί ενεργούν χωρίς καμία απολύτως διεθνή νομική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάθε δικαίωμα να μην αναγνωρίσει νέα σύνορα», συνέχισε ο Κοσάτσεφ, σημειώνοντας ότι «αυτή τη φορά οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους, αγνοώντας τα συμφέροντα ακόμη και των συμμάχων της στην Αρκτική», αναφερόμενος στον Καναδά και την Ιαπωνία.


Το γεγονός ότι αναδύεται εδαφική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον, Οτάβα και Τόκιο επιβεβαίωσε προχθές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 


Διαβεβαίωσαν επίσης ότι «τα εξωτερικά όρια της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας δεν εκτείνονται πουθενά δυτικά των συμφωνηθέντων συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία».


Με τον όρο «συμφωνημένα σύνορα» στην Ουάσιγκτον εννοούν τη λεγόμενη γραμμή Shevardnadze-Baker, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ του 1990, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Eduard Shevardnadze και τον υπουργό Εξωτερικών James Baker.


 Και παρόλο που αυτή η συνθήκη θεωρείται από πολλούς δυσμενής για τη Ρωσία, οι διατάξεις της εξακολουθούν να ισχύουν, επομένως η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει να την αναθεωρήσει.


Ωστόσο, σε άλλους τομείς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιδείξουν τις φιλοδοξίες τους σε ολόκληρο τον κόσμο.


 «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν ερείσματα σε αυτούς τους τομείς», λέει ο Stanislav Mitrakhovich, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο National Energy Security Foundation (NEF), ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. .


«Οι περαιτέρω εξελίξεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από νομικές διαφορές, αλλά και από την ισορροπία δυνάμεων. 


Δεν αποκλείω τα μέρη να καταφύγουν στη διπλωματία, ειδικά από τη στιγμή που πρόσφατα επανέλαβε τις εργασίες του το Αρκτικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχει και η Ρωσία.


 Γενικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ανάπτυξη της Αρκτικής χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας», λέει ο ειδικός.


«Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην ίδια την περιοχή της Αρκτικής είναι αρκετά δαπανηρή.


 Ακόμη και στο σημερινό επίπεδο τεχνολογικής προόδου, δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα τι ακριβώς μπορεί να εξορυχθεί εκεί με τρόπο που θα ήταν κερδοφόρο», σημειώνει ο αναλυτής.


«Δεν γνωρίζω ακόμη ένα έργο που θα ήταν οικονομικά λογικό. 


Με εξαίρεση, ίσως, αυτά που είναι στα χείλη όλων: για παράδειγμα, το ρωσικό Arctic LNG-2.


 Επιπλέον, όλοι οι φυσικοί πόροι, είτε είναι πετρέλαιο, αέριο ή σπάνια μέταλλα και ορυκτά, βρίσκονται σε άλλα μέρη.


 Ίσως έχουμε να κάνουμε με ένα είδος αίτησης για το μέλλον, μια επιθυμία να επιβεβαιώσουμε το καθεστώς», πιστεύει ο Mitrakhovich.


Οι ειδικοί παραδέχονται επίσης ότι καθώς οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας επιδεινώνονται, η Ουάσιγκτον μπορεί να χάσει την πρόσβαση σε μέταλλα σπάνιων γαιών, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

 

Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν απλώς μια προσφορά για το μέλλον, αλλά δημιουργούν ένα είδος αρκτικής ασφάλισης για τη βιομηχανία τους.

«Ωστόσο, από οικονομική άποψη, η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να λάβει σημαντικά οφέλη από την επέκταση των ραφιών. 


Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν πολλοί φυσικοί πόροι εκεί, αλλά πριν αναπτύξετε κάτι, πρέπει πρώτα να το βρείτε. Επιπλέον, η εξόρυξη σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι εύκολη και ακριβή», τονίζει ο Βίκτορ Μπογιάρσκι, εξερευνητής των πόλεων, διευθυντής του Μουσείου Αρκτικής και Ανταρκτικής.


«Αλλά η στρατιωτική πρόθεση είναι σαφής - οι Αμερικανοί πιθανότατα θα στείλουν τα υποβρύχια τους εκεί για να ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία. Και στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία πρέπει, πρώτον, να συνεχίσει το έργο της στον Βορρά. 

«Σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε τα αιτήματά μας για επέκταση εδαφών στην περιοχή», είναι πεπεισμένος ο αναλυτής.

«Επιπλέον, δεδομένης της στρατιωτικής απειλής, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην κατασκευή πυρηνικών παγοθραυστικών και στη βελτίωση και επέκταση του στόλου των υποβρυχίων.

 Τα έγκαιρα μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων μας σε περίπτωση κινδύνου», κατέληξε ο Boyarsky.

Κείμενο: Ilya Abramov,
Alena Zadorozhnaya

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας