Ποιοι είναι οι Χούτι και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αντεπιτεθεί εναντίον τους; - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επιμέλεια μετάφρασης και αντιγραφής για τον Θυμωμένος Έλληνας : Ιωάννης Ελευθερίου

Όταν οι Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις σε τρία εμπορικά πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, έθεσε ένα επείγον ερώτημα: Θα ανταποδώσει ο στρατός των ΗΠΑ;

Οι Χούτι έχουν εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις τους σε πλοία καθώς κατευθύνονται προς το στενό στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν από στρατιωτικά αντίποινα, σε αντίθεση με το Ιράκ και τη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στις δύο χώρες.

Κανείς δεν τραυματίστηκε στις επιθέσεις του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά τα τρία πλοία υπέστησαν κάποιες ζημιές την περασμένη εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Χούτι δεν στόχευσαν άμεσα αμερικανικά πλοία ή δυνάμεις.

Ποιοι είναι οι Χούτι και τι συμβαίνει στην Υεμένη;

Το 2014, οι μαχητές των Χούτι ξεκίνησαν ένοπλη εκστρατεία στο βόρειο τμήμα της χώρας και πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό πόλεμο.
 Το 2015, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη στον πόλεμο της Υεμένης κατά των Χούτι σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην εξουσία.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ήταν ένας έμμεσος αιματηρός πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μέσω των πρακτόρων τους, προκαλώντας εκτεταμένη πείνα και δεινά στη χώρα, την πιο φτωχή αραβική χώρα.
 Ο πόλεμος σκότωσε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και μαχητών, και δημιούργησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στη χώρα, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες άλλους.

Μια κατάπαυση του πυρός που έληξε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έχει μέχρι στιγμής τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέρη του πολέμου στην Υεμένη. 
Η Σαουδική Αραβία και οι Χούτι έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους πολλές φορές, και τον Σεπτέμβριο μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των Χούθι προσκλήθηκε σε υψηλού επιπέδου ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
 Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν μιλήσει για «θετικά αποτελέσματα», δεν υπήρξε διαρκής ειρήνη.

Επιθέσεις σε πλοία:


Οι Χούτι έχουν επανειλημμένα στοχεύσει πλοία στην περιοχή, αλλά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 17ης Οκτωβρίου σε νοσοκομείο στη Γάζα, πρόσθεσαν. 
Οι ηγέτες του Χόσνι Μουμπάρακ λένε ότι στόχος είναι το Ισραήλ.

Μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι στρατηγός Γιαχία Σάρι είπε ότι οι Χούτι «θέλουν να αποτρέψουν την κίνηση των ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες του Ισραήλ εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα.

Ένα από τα πλοία που στοχοποιήθηκαν την Κυριακή ήταν το Unity Explorer που συνδέεται με το Ισραήλ. Το πλοίο ανήκει σε μια βρετανική εταιρεία που περιλαμβάνει τον Dan David Ungar, ο οποίος ζει στο Ισραήλ.
 Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ουνγκάρ είναι γιος του Ισραηλινού επιχειρηματία δισεκατομμυριούχου Αβραάμ Ραμί Ουνγκάρ.
 Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποια είναι η σχέση του Ισραήλ με τα άλλα πλοία.

Την ίδια μέρα, το USS Carney κατέρριψε τρία drones που πλησίαζαν το πλοίο και βοήθησε άλλα εμπορικά πλοία.
 Την Τετάρτη, το USS Mason κατέρριψε ένα drone που πλησίαζε στο πλοίο.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε εάν ο Κάρνεϊ ήταν ο στόχος των drones», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική ηγεσία των ΗΠΑ.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί επίθεση 77 φορές και οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές. Αλλά δεν έχει επιτεθεί ακόμη στους Χούτι.

Οι αναλυτές λένε ότι ο δισταγμός αντανακλά πολιτικές ευαισθησίες και πηγάζει από τις ευρύτερες ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ασταθή εκεχειρία στην Υεμένη και τον πόλεμο στη Γάζα που δεν εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή. 
Ο Λευκός Οίκος θέλει να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη και φροντίζει να μην κάνει βήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν άλλο μέτωπο στον πόλεμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η στρατιωτική δράση είναι μια επιλογή.
 Ωστόσο, δημόσια και ιδιωτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των επιθέσεων στο Ιράκ και στη Συρία και των επιθέσεων από τους Χούτι.

Ιρανικές ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία. 
37 φορές στο Ιράκ και 40 φορές στη Συρία. 
Αρκετοί στρατιώτες των ΗΠΑ τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά οι στρατιώτες επέστρεψαν στη δουλειά.

Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με τρεις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις 17 Οκτωβρίου, με στόχο αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις που συνδέονται άμεσα με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και άλλες ένοπλες ομάδες.
 Στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς τους στη βάση αλ Άσαντ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν αρκετές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. 
Έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους εναντίον πλοίων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. 
Τον περασμένο μήνα, οι Χούτι κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο με προορισμό το Ισραήλ στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. 
Ένας πύραυλος των Χούτι προσγειώθηκε επίσης κοντά σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αφού βοήθησε ένα άλλο ισραηλινό πλοίο που κατελήφθη για λίγο από μαχητές.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας λένε ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψαν drones επειδή θεωρούνται «απειλή». 
Αλλά την ίδια στιγμή, λένε ότι τα πλοία δεν έγιναν στόχος των Χούτι.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θέλουν να προστατεύσουν την ελευθερία μετακίνησης στη θάλασσα. Ωστόσο, οι ενέργειες των Χούτι ανάγκασαν τη Διεθνή Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας να προειδοποιήσει τα πλοία που διασχίζουν το στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ. 
Λέει ότι τα πλοία πρέπει να ακολουθούν πορεία όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ύδατα της Υεμένης, να ταξιδεύουν τη νύχτα και να μην σταματούν, γιατί αν το κάνουν θα είναι εύκολοι στόχοι.


Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συζήτησαν τη χρήση ναυτικών δυνάμεών τους για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Περίπου 38 χώρες συμμετέχουν σε παρόμοια αποστολή στην περιοχή, με αποστολές κυρίως για την αντιμετώπιση πειρατών στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.
 Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να μιλήσουν με τους συμμάχους για το ποιος θέλει να εμπλακεί στη νέα αποστολή.


Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Χαλίντ μπιν Σαλμάν σχετικά με την απειλή των Χούτι για τη θαλάσσια κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ναυτιλιακών λωρίδων. 
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε 13 άτομα και εταιρείες που φέρεται να παρείχαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ιρανικών αγαθών στους Χούτι.


Πηγή/ AP

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

CNN: Η Μελάνια ζήτησε από τον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επτά όπλα της αρχαιότητας για τα οποία μάλλον δεν είχατε ακούσει ποτέ -Βίντεο.| O Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

ΕΚΤΑΚΤΟ - Καλαβρύτων Αμβρόσιος για gay pride 2022: Ο κόσμος έχει χάσει τα λογικά του! - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Έτσι παίρνει το επιντομα των 1.800 ευρώ τον μήνα, ο "κατατρεγμένος" Ιρανός...κατάλαβες Έλληνα;

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Ανατροπή: Κατατίθεται στον Άρειο Πάγο η υποψηφιότητα του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» – «Αν τολμούν ας μας κόψουν» - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Κεραυνοί Patrushev: Με αμερικανικά κεφάλαια η προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας – Ενεργός ο ρόλος των δομών του Σόρος. - Ο Θυμωμένος Έλληνας