εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί πάτρης - Ο Θυμωμένος Έλληνας


εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί πάτρης
Όμηρος , Ιλιάς 12.243

"Ένας είναι ο άριστος οιωνός, να αμύνεται κανείς για την πατρίδα του".
(Ελεύθερη μετάφραση)

Η φράση αυτή που υπάρχει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και που χρησιμοποιείται απο κάθε Έλληνα που νιώθει υποχρέωση να αμυνθεί όταν νιώθει απειλή για το "σπίτι" του ή αλλιώς την "γλυκιά πατρίδα" όπως την αποκαλεί ο Όμηρος. 

Η φράση ανήκει στον Έκτορα , όταν με κραυγή φώναξε έξω απο τα τείχη της Τροίας, στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Ελλήνων, τον Τρωικό Πόλεμο. Όπως φαίνεται χιλιάδες χρόνια μετά , σήμερα, ακόμα "σκοτωνόμαστε" μεταξύ μας σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Οι μάχες έξω απο τα τείχη ήταν φοβερές μας περιγράφει ο Όμηρος. Καθώς απωθούσαν τους Αχαιούς, ο Πολυδάμας, είδε έναν αετό στα αριστερά τους να κρατάει δαγκωμένο ένα ματωμένο φίδι, και αυτό να γυρίζει να δαγκώνει τον αετό και ο αετός να αφήνει το φίδι να πέσει κάτω.

(Ο Πολυδάμας ήταν γενναίος Τρώας υπασπιστής του Έκτορα και φημισμένος οιωνοσκόπος άρα και σύμβουλος των Τρώων. Σε αρκετά σημεία μέσα στην Ιλιάδα ο Έκτορας διαφωνεί μαζί του).

Έτσι λοιπόν ο Πολυδάμας μόλις είδε τον αετό με το φίδι και το συμβάν είπε στον Έκτορα να μην προχωρήσουν με τα άρματα στα πλοία προς την παραλία διότι όσοι θα ακολουθούν απο πίσω πεζοί θα σφαχτούν.

Μ᾽άγριο βλέμμ᾽απάντησε ο λοφοσείστης Έκτωρ:
«Δεν μου αρέσει παντελώς ό,τ᾽είπες, Πολυδάμα»

[Ο Έκτορας συνεχίζει λέγοντας πως αυτό που τον συμβουλεύει ο Πολυδάμας και ο Δίας μέσα απο τον οιωνό, (Κρόνίδη αναφέρει τον Δία =γιος του Κρόνου) να υποχωρήσει και να υπακούσει επειδή είδε ενα πουλί να πετάει αριστερά ή δεξιά, δε του αρέσει και με μια κραυγή φωνάζει:

«Ένας είναι ο άριστος οιωνός, να αμύνεσαι για την Πατρίδα σου

και εσύ Πολυδάμα γιατί φοβάσαι τον Πόλεμο και την μάχη; Διότι ακόμα και αν πεθάνουμε όλοι μας στη μάχη , αυτό δεν είναι φόβος και η καρδιά σου δεν είναι άνανδρη να φεύγει απο τις μάχες, αλλά αν απο τον πόλεμο τρέξεις ή με λόγια απομακρύνεις άλλους, μάθε ότι απο την λόγχη μου θα χάσεις την ζωή σου.»

Η ρήση αυτή θα μας θυμίζει , κάθε φορά που η δειλία πάει να μας κυριεύσει και σε κρίσιμες στιγμές μας θολώνει το μυαλό μη αφήνοντας μας να δράσουμε με θάρρος και ανδρεία, πως όταν απειλούμαστε εμείς και η πατρίδα μας, οφείλουμε να δίνουμε και τη ζωή μας για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 

Σήμερα δηλώνουμε κόντρα στον Διεθνισμό και μαχόμαστε , ο καθένας με τον τρόπο του, υπέρ της συνέχειας του Έθνους των Ελλήνων. 

Είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των απάτριδων.
Είμαστε το μέλλον και αυτοί το παρελθόν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας