New York Times: Οι δυτικές χώρες προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά των οποίων η εγγυημένη διάρκεια ζωής έληξε τη δεκαετία 1970-80 του περασμένου αιώνα προκαλώντας ζημιές και θανάτους στο στράτευμα‼️ - Ο Θυμωμένος Έλληνας



Οι δυτικές χώρες προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά των οποίων η εγγυημένη διάρκεια ζωής έληξε τη δεκαετία 1970-80 του περασμένου αιώνα ‼️


 🔹Η χρήση τους είναι δυνατή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, έγραψαν οι αρθρογράφοι Thomas Gibbons-Neff και Nataliya Yermak σε άρθρο για τους New York Times.

 🔹Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, ο ουκρανικός στρατός βιώνει αυτή τη στιγμή πείνα με οβίδες.  

Ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας μεταφρασμένο στα ελληνικά από τόν Ιωάννη Ελευθερίου για τον Θυμωμένος Έλληνας παρακάτω 👇το άρθρο πρωτότυπο  στά Αγγλικά είναι Εδώ

                                      <  •  >

Κσουρασμένοι στρατιώτες, αναξιόπιστα πυρομαχικά: Οι πολλές προκλήσεις της Ουκρανίας

Αρκετοί στρατιώτες με καμουφλάζ μελετούν μια οθόνη σε ένα δωμάτιο με απλούς καφέ τοίχους.
Στρατιώτες της 53ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας παρακολουθούν πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ρωσικών θέσεων από κέντρο διοίκησης κοντά στην Avdiivka, στην ανατολική Ουκρανία, αυτόν τον μήνα.

Ένας μήνας ρεπορτάζ από δημοσιογράφους των New York Times βρήκε τις μάχες ως επί το πλείστον σε αδιέξοδο και την Ουκρανία να αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια εναντίον ενός αποφασισμένου εχθρού.

  • Ρεπορτάζ εκτός Avdiivka της Ουκρανίας

Το αρχηγείο ενός από τα τάγματα στην 53η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας μυρίζει φρεσκοκομμένα πεύκα. Οι μυρωδιές προέρχονται από τις ξύλινες δοκούς στήριξης στον λαβύρινθο των χαρακωμάτων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της υποτυπώδους βάσης της μονάδας έξω από την εμπόλεμη πόλη Avdiivka.

Στην κύρια αίθουσα διοίκησης, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, υπολογιστές και δορυφορικός σωλήνας Διαδικτύου σε εικόνες από μικρά drones, καθώς ένα κλιμάκιο Ουκρανών στρατιωτών παρακολουθεί το τμήμα τους στην πρώτη γραμμή.

Αυτό που βλέπουν κυρίως είναι ένα βίαιο αδιέξοδο.

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον 17ο μήνα του, οι μάχες έχουν αναπτύξει αισθητό ρυθμό. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο πέρα ​​δώθε επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Το ρωσικό πυροβολικό δεν έχει πλέον το σαφές πλεονέκτημα και οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν με σταθερές ρωσικές άμυνες, που επιβραδύνονται στη νότια επίθεσή τους, που επιβραδύνονται λόγω των πυκνών ναρκοπεδίων.

Τα μικρά εδαφικά κέρδη έχουν μεγάλο κόστος. Τα επιτόπια νοσοκομεία που έκλεισαν μετά τη μάχη για την ανατολική πόλη Μπαχμούτ άνοιξαν ξανά, είπαν εθελοντές, και Ουκρανοί στρατιώτες περιέγραψαν έναν αποφασισμένο εχθρό.

Αρκετοί στρατιώτες μαζεύουν εξαντλημένα κοχύλια σε μια δασώδη περιοχή, με ένα όχημα στο βάθος.
Ουκρανοί στρατιώτες συνέλεξαν άδειες οβίδες πυροβολικού τον περασμένο μήνα, αφού πυροβόλησαν από αυτοκινούμενο οβιδοβόλο κοντά σε χωράφι στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Ένας πύραυλος απογειώνεται από έναν εκτοξευτή σε ανοιχτό πεδίο, αφήνοντας πίσω του ένα πύρινο ίχνος.
Ένας πύραυλος Grad εκτοξεύτηκε στην περιοχή του Ντόνετσκ. Το ποικίλο μείγμα πυρομαχικών που αποστέλλονται από διαφορετικές χώρες έχει αποδειχθεί κατά καιρούς ενοχλητικό για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ανταλλάσσουμε τους ανθρώπους μας για τους ανθρώπους τους, και έχουν περισσότερους ανθρώπους και εξοπλισμό», είπε ένας Ουκρανός διοικητής του οποίου η διμοιρία υπέστη σοβαρές απώλειες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πέρυσι.

Αυτή η ανάλυση των New York Times για τον πόλεμο βασίζεται σε δώδεκα επισκέψεις στην πρώτη γραμμή και συνεντεύξεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με Ουκρανούς στρατιώτες και διοικητές στις περιοχές Ντόνετσκ και Χάρκοβο, όπου διεξάγονται πολλές από τις μάχες.

Αυτές οι επισκέψεις έδειξαν ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες και διαρκείς προκλήσεις που συνέβαλαν στην αργή πρόοδό του.

Η Ουκρανία έκανε καλά για να προσαρμόσει έναν αμυντικό πόλεμο — καλωδίωση δορυφορικού διαδικτύου Starlink, δημόσιο λογισμικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρακολουθεί συνεχώς τις ρωσικές δυνάμεις από τα σημεία διοίκησης. Αλλά οι επιθετικές επιχειρήσεις είναι διαφορετικές: η Ουκρανία έχει σημειώσει οριακή πρόοδο στην ικανότητά της να συντονίζει άμεσα μεταξύ των στρατευμάτων της που βρίσκονται πιο κοντά στις ρωσικές δυνάμεις στη λεγόμενη μηδενική γραμμή και εκείνων που επιτίθενται προς τα εμπρός.

Ένα πλήθος ανθρώπων περιβάλλει ένα φέρετρο που μεταφέρεται κατά τη διάρκεια μιας κηδείας, καθώς μια γυναίκα σκύβει πάνω από το φέρετρο.
Η κηδεία του Ruslan Serenkov, 37, που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε μάχες κοντά στο Bakhmut. «Ανταλλάσσουμε τους ανθρώπους μας για τους ανθρώπους τους και έχουν περισσότερους ανθρώπους και εξοπλισμό», είπε ένας Ουκρανός διοικητής.
Αρκετοί στρατιώτες στέκονται σε ένα καταφύγιο με όπλα και εξοπλισμό κρέμονται σε έναν τοίχο πίσω τους.
Μέλη μιας ουκρανικής ομάδας ιατρικής εκκένωσης στο Λίμαν, στην ανατολική Ουκρανία, περιμένουν στο καταφύγιο πρώτης γραμμής τους για κλήση από συντρόφους τους καθώς ηχούσαν εκρήξεις κοντά.

Το ουκρανικό πεζικό επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις επιθέσεις σε χαρακώματα, αλλά αφού υπέστησαν δεκάδες χιλιάδες απώλειες από την έναρξη του πολέμου, αυτές οι τάξεις συχνά γεμίζουν με λιγότερο εκπαιδευμένα και παλαιότερα στρατεύματα. Και όταν οι ρωσικές δυνάμεις απομακρύνονται από μια θέση, έχουν γίνει πιο έμπειρες στο να στοχεύουν αυτή τη θέση με το πυροβολικό τους, διασφαλίζοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να μείνουν εκεί για πολύ.

Η κατάσταση του πολέμου

Τα πυρομαχικά είναι ελλιπή και υπάρχει ένα μείγμα πυρομαχικών που αποστέλλονται από διάφορες χώρες. Αυτό ανάγκασε τις ουκρανικές μονάδες πυροβολικού να χρησιμοποιήσουν περισσότερα πυρομαχικά για να χτυπήσουν τους στόχους τους, δήλωσαν Ουκρανοί στρατιώτες, επειδή η ακρίβεια ποικίλλει ευρέως μεταξύ των διαφόρων βλημάτων. Επιπλέον, μερικές από τις παλαιότερες οβίδες και ρουκέτες που αποστέλλονται από το εξωτερικό καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους και τραυματίζουν στρατιώτες. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα τώρα», είπε ο Άλεξ, διοικητής ουκρανικού τάγματος.

Τέλος, τους καλοκαιρινούς μήνες, το καμουφλάζ και το πράσινο παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία μιας επιχείρησης στο πεδίο της μάχης. Οι αμυνόμενες δυνάμεις έχουν σχεδόν πάντα το πλεονέκτημα, είτε λόγω αόρατων χαρακωμάτων είτε λόγω κρυφών μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιούν δόλο και απόκρυψη για να πετάξουν τις δυνάμεις που επιτίθενται.

Λήψη των συντεταγμένων και πυροδότηση

Η διάταξη που παρακολουθούσε ο στρατιώτης με το όνομα Valerii στο κέντρο διοίκησης είναι κοινή μεταξύ της πλειοψηφίας των ουκρανικών μονάδων που πολεμούν στα ανατολικά. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν περίπλοκο στρατιωτικό εξοπλισμό επικοινωνίας για να παρακολουθούν το πεδίο της μάχης, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν λιγότερο εξελιγμένα, αλλά πιο εύχρηστα, προγράμματα όπως εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων smartphone, ιδιωτικές αίθουσες συνομιλίας στο Διαδίκτυο και μικρά κινεζικά drones για να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή.

Είναι μια ad hoc, αλλά αποτελεσματική, σουίτα επικοινωνίας που επικαλύπτεται με εγχώριο ουκρανικό λογισμικό, παρέχοντας τις τοποθεσίες των ουκρανικών μονάδων και τις ύποπτες θέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συνδεδεμένο στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι ουκρανικές μονάδες επιτίθενται - απουσία δρομολογητή Wi-Fi - χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επικοινωνήσουν σημαντικές πληροφορίες, όπως στόχους πυροβολικού, επειδή τα επιτιθέμενα στρατεύματα πρέπει να φτάσουν σε κάποιον με σύνδεση στο Διαδίκτυο για να ζητήσουν υποστήριξη.

Δύο στρατιώτες στέκονται σε ένα χωράφι γεμάτο δέντρα καθώς ένα drone που δοκιμάζουν αιωρείται από πάνω τους σε έναν γαλάζιο ουρανό.
Ουκρανοί στρατιώτες δοκίμασαν ένα drone στο συγκρότημα τους κοντά στο Lyman. Μικρά drones κινεζικής κατασκευής χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση κινήσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Τρεις στρατιώτες που κουβαλούν όπλα περπατούν κατά μήκος ενός χωματόδρομου, με τα δέντρα στο βάθος.
Ουκρανοί στρατιώτες από την 53η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία μεταφέρουν προμήθειες στη θέση τους στην πρώτη γραμμή κοντά στην Avdiivka.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται επίσης με τις ρωσικές δυνάμεις που μπλοκάρουν τους ασυρμάτους που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες για να προσπαθούν να προσεγγίσουν τους συντρόφους τους με το Διαδίκτυο.

«Κυρίως λαμβάνουμε συντεταγμένες μέσω του Διαδικτύου — είναι ασφαλές, και μόλις μεταδοθούν σε εμάς, τις χρησιμοποιούμε αμέσως», δήλωσε ο Άντον, επικεφαλής μονάδας αυτόματου εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Σε μια περίπτωση στο νότο της χώρας φέτος, στρατιώτες που πολεμούσαν για την Ουκρανία προσπάθησαν να συνδέσουν το Διαδίκτυο του Starlink σε μεταφορά τεθωρακισμένων στρατευμάτων καθώς επιτέθηκαν σε μια ρωσική θέση, αλλά η κεραία πυροβολήθηκε από φιλικά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Αυτόν τον μήνα, το σύστημα λειτούργησε όπως έπρεπε. Ένα ουκρανικό drone παρακολούθησε τη βρωμιά από το φτυάρι ενός Ρώσου στρατιώτη να συσσωρεύεται δίπλα σε μια τάφρο που έσκαβε: Ήταν στόχος προτεραιότητας. Ένα νέο όρυγμα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν πολύ πιο κοντά στις ουκρανικές γραμμές και θα ήταν ένα ακόμη οχύωμα για τις ουκρανικές δυνάμεις για επίθεση.

Οι συντεταγμένες για την τάφρο στάλθηκαν μέσω smartphone και λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασαν εκρήξεις από έναν αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων Mk 19 εκατέρωθεν του Ρώσου στρατιώτη.

Εκκαθάριση τάφρου: Επικίνδυνο και απαραίτητο

Η διμοιρία των Ουκρανών στρατιωτών από την 59η ταξιαρχία ήταν μούσκεμα από ιδρώτα. Ήταν τέλη Ιουνίου και είχαν κάνει την ίδια άσκηση - επιδρομή σε μια τάφρο που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση, μόλις μίλια από την πρώτη γραμμή - αμέτρητες φορές, πλοηγώντας μέσα στο κατάφυτο γρασίδι, ψεύτικα πυροβολώντας τα καλάσνικοφ τους, ξεκουράζονταν και το έκαναν ξανά.

Ο στόχος της επανάληψης ήταν να γίνει η διαδικασία μηχανική, οπότε όταν η νέα ομάδα κινητοποιημένων στρατιωτών, ηλικίας 25 έως 40 ετών, έφτασε τελικά στην πρώτη γραμμή, δεν πτοούνταν όταν ερχόταν η ώρα να επιτεθούν σε μια καλά αμυνόμενη ρωσική τάφρο.

«Δεν έχουμε συμμετάσχει ακόμη σε ενεργό μάχη, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό», είπε ο Mykola, ένας από τους νεότερους στρατιώτες της ομάδας.

Με τον πόλεμο στο δεύτερο έτος του και τους δύο στρατούς να γνωρίζουν καλά την κατασκευή και την υπεράσπιση οχυρώσεων, η επίθεση σε χαρακώματα έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα και απαραίτητα καθήκοντα για τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη. Η εκπαίδευση για πιο εξειδικευμένες δεξιότητες, όπως για ελεύθερους σκοπευτές, έχει παραγκωνιστεί υπέρ των επιθέσεων με χαρακώματα.

Μια σειρά στρατιωτών που στέκονται ακίνητοι σε ένα κομμάτι γρασίδι καθώς ένας άνδρας, σε πρώτο πλάνο, τους απευθύνεται.
Ουκρανοί στρατιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από την ανάπτυξή τους στην πρώτη γραμμή υποβάλλονταν σε εκπαίδευση μάχης σε άγνωστη τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία.
Μια ομάδα ανθρώπων που φαίνονται επίσημοι καθώς στέκονται και παρακολουθούν μια κηδεία.
Γείτονες του Ruslan Serenkov κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του τον περασμένο μήνα.

Γύρω από την ανατολική πόλη Bakhmut, η οποία καταλήφθηκε από τους Ρώσους τον Μάιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στα πλευρά της πόλης επειδή οι ρωσικές δυνάμεις είχαν λιγότερο χρόνο να σκάψουν μέσα. Ορισμένες ελίτ ουκρανικές μονάδες στην περιοχή είναι ικανές να επιτίθενται σε ρωσικά χαρακώματα με καλή επικοινωνία και συντονισμένες επιθέσεις.

Αλλά άλλοι ουκρανικοί σχηματισμοί αλλού στο μέτωπο αντιμετώπισαν πρόβλημα να γεμίσουν τις τάξεις τους με το διαμέτρημα στρατιωτών ικανών να πραγματοποιήσουν επιτυχείς επιθέσεις σε χαρακώματα, δεδομένου ότι οι μήνες μαχών εξάντλησαν τις τάξεις τους. Οι νέοι αντικαταστάτες είναι μερικές φορές παλιότεροι νεοσύλλεκτοι που κινητοποιήθηκαν.

«Πώς μπορείς να περιμένεις από έναν 40χρονο να είναι καλός στρατιώτης πεζικού ή πολυβολητής;» ρώτησε ο Ουκρανός διοικητής του οποίου η διμοιρία είχε δεκάδες θύματα. Η νεότητα δεν σημαίνει μόνο καλύτερη φυσική ικανότητα, αλλά οι νεότεροι στρατιώτες είναι λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουν τις εντολές.

Τις τελευταίες ημέρες γύρω από το Μπαχμούτ, οι ουκρανικές απώλειες έχουν αυξηθεί, ένα υποπροϊόν της στρατηγικής της Ουκρανίας να δεσμεύσει τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πόλη για να συμπληρώσει την αντεπίθεση στο νότο της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις έσπευσαν περισσότερες μονάδες πυροβολικού στην περιοχή, έτσι ώστε ακόμα κι αν χάσουν ένα όρυγμα σε μια ουκρανική επίθεση, να μπορέσουν να ρίξουν γρήγορα τις χαμένες οχυρώσεις τους με οβίδες, αναγκάζοντας τα στρατεύματα του Κιέβου να υποχωρήσουν από το έδαφος που πρόσφατα ανακαταλήφθηκε.

«Η Πράσινη Ζώνη»

Έξω από την ανατολική πόλη Σίβερσκ, μια ομάδα ουκρανικών στρατευμάτων που επάνδρωσαν ένα οβιδοβόλο 105 χιλιοστών που προμήθευσαν οι ΗΠΑ άκουσαν τον «γείτονά» του, ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο, να πυροβολεί αρκετούς γύρους. Στη συνέχεια, η ομάδα των 105 χιλιοστών έλαβε τη δική της αποστολή πυρός, μέσω smartphone και διαδικτύου Starlink, με στόχο μια ρωσική ομάδα όλμων.

Το πλήρωμα ξεκόλλησε το δίχτυ παραλλαγής του, πυροβόλησε δύο φορές και μετά κρύφτηκε ξανά.

Η αποστολή της πυρκαγιάς ήταν επιτυχής. Αλλά για πολλές ουκρανικές μονάδες πυροβολικού, δεν είναι τόσο απλό.

Τα πληρώματα του ουκρανικού πυροβολικού πλοηγούνται σε μια ποικιλία πυρομαχικών που παραδίδονται από χώρες όπως το Πακιστάν, η Πολωνία, η Βουλγαρία και το Ιράν, αναγκάζοντας τα πληρώματα όπλων να προσαρμόσουν τον στόχο τους με βάση τη χώρα από την οποία προέρχονται τα πυρομαχικά και μερικές φορές πόσο παλιά είναι, παρόλο που είναι όλα του ίδιου διαμετρήματος.

Τα συχνά πυρά πυροβολικού φέρνουν σχεδόν πάντα αντίποινα. Είκοσι λεπτά αφότου ένας Ουκρανός 105 χιλιοστών εκτόξευσε ένα σάλβο, οι Ρώσοι πυροβόλησαν, πλημμυρίζοντας την περιοχή με πυρομαχικά διασποράς, μια κατηγορία οβίδων και ρουκετών που εκρήγνυνται και διανέμουν μικρότερα εκρηκτικά σε μια ευρεία περιοχή. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει τα όπλα, αν και πολλές χώρες τα απαγορεύουν.

Ένας στρατιώτης κάθεται πάνω από ένα όχημα πυροβολικού καθώς προχωρά κατά μήκος ενός δρόμου με πράσινα δέντρα εκατέρωθεν.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης που οδηγεί ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού μέσα από μια κατοικημένη γειτονιά στο Σίβερσκ.
Το τσιμέντο και το ξύλο ενός κατεστραμμένου σπιτιού βρίσκονται δίπλα σε ένα άλλο σπίτι με ένα μερικώς κατεστραμμένο δωμάτιο.
Ένα από τα πολλά σπίτια που καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή του Σίβερσκ.

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς, είπε το πλήρωμα όπλων, επειδή δεν ήξεραν ακριβώς πού βρίσκονταν οι Ουκρανοί, γι' αυτό επέλεξαν να καλύψουν την περιοχή με τις μικρές εκρήξεις βομβών με την ελπίδα να χτυπήσουν τον στόχο τους κάπου ανάμεσα στα δέντρα.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής μάχης στην ανατολική Ουκρανία είναι το φύλλωμα. Η κάλυψη ενός άρματος ή ενός τεμαχίου πυροβολικού με καμουφλάζ ονομάζεται «μάσκα» από τους Ουκρανούς και η ρουτίνα είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί ο εντοπισμός από drones και τα πυρά του πυροβολικού που σίγουρα θα ακολουθήσουν. Γύρω από το Μπαχμούτ, τα χωράφια και οι δεντροστοιχίες είναι γνωστά μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων ως «πράσινη ζώνη».

Έξω από τη ρωσοκρατούμενη πόλη Kreminna, πιο βόρεια, όπου κυριαρχούν τα πευκοδάση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συχνά τα δέντρα με εμπρηστικά πυρομαχικά για να καούν μέσα από το φύλλωμα, δήλωσαν στρατιώτες της 100ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας. Σε αυτή τη γραμμή του μετώπου, τα ουκρανικά στρατεύματα συχνά φτάνουν στο σημείο να θάβουν τα σκουπίδια τους για να μείνουν κρυμμένοι από τα drones.

Συχνά, για να πυροβολήσουν ή να κάνουν ελιγμούς, τα ουκρανικά οχήματα μάχης πρέπει να παραιτηθούν από οποιοδήποτε είδος καμουφλάζ, εκθέτοντας τα σε ένα άλλο όπλο που έχει πολλαπλασιαστεί στην πρώτη γραμμή τους τελευταίους μήνες: τα ρωσικά drones Lancet.

Συχνά αποκαλούμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», ανάγκασαν το ουκρανικό πυροβολικό και τα πληρώματα αρμάτων μάχης να λάβουν εκτεταμένα μέτρα για την απόκρυψη των θέσεων τους. Μερικά πληρώματα τανκ έχουν συγκολλήσει ακόμη και αυτοσχέδια πανοπλίες στους πυργίσκους τους για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μηχανές που εκρήγνυνται.

Τρεις στρατιώτες στέκονται πάνω σε δέντρα και συζητούν, με αρκετές οβίδες πυροβολικού στο πρώτο πλάνο.
Ουκρανοί στρατιώτες της 67 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας περιμένουν αποστολή πυρός.
Τρεις στρατιώτες ετοιμάζουν ένα οβιδάκι για δράση σε μια ανοιχτή περιοχή, με δέντρα στο βάθος.
Το πλήρωμα του όπλου κάνει προσαρμογές σε ένα οβιδοφόρο για να εκτοξεύσει βλήματα πυροβολικού προς τις ρωσικές θέσεις κοντά στην Κρεμίννα.

Περίπου 40 μίλια μακριά, σε ένα άλλο τμήμα της πρώτης γραμμής, στρατιώτες από την 15η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αναγνώρισης Πυροβολικού παρακολουθούσαν μια σειρά ραδιοσυχνοτήτων από τις οθόνες των υπολογιστών τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν τους Lancets. Η εμπλοκή τους ήταν αδύνατο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα νυστέρια είναι δύσκολο να καταρριφθούν επειδή λειτουργούν περισσότερο σαν κατευθυνόμενες βόμβες παρά σαν drones, είπαν οι Ουκρανοί στρατιώτες. Αντίθετα, το ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου τους, γνωστό ως NOTA, προσπαθεί να μπλοκάρει το κοντινό ρωσικό drone που πιθανώς στέλνει συντεταγμένες στο Lancet. Αλλά είναι μια δύσκολη επιστήμη, είπαν οι στρατιώτες.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς επικοινωνούν», είπε ο Μαραμπού, ένας κατώτερος λοχίας που εργάζεται στο NOTA.

Ένας άλλος στρατιώτης ηλεκτρονικού πολέμου πρόσθεσε ότι μπορούσαν να δουν το Lancets μόνο για λίγο στην οθόνη τους όταν ενεργοποιούσε τη σύνδεσή του για ροή βίντεο, αλλά αυτό συνήθως διαρκεί μόνο περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα κρυφό χέρι πίσω από μεγάλο μέρος του πολέμου, με τις ρωσικές ικανότητες να ξεπερνούν αυτές των Ουκρανών. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να ανιχνεύσουν σήματα κινητών τηλεφώνων και να μπλοκάρουν το GPS και τις ραδιοσυχνότητες και συχνά αναζητούν δρομολογητές Wi-Fi Starlink για να στοχεύσουν με το πυροβολικό τους.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο Μαραμπού, αναφερόμενος στην ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αλλάζουν την έξοδο συχνότητας των drones τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το NOTA να καταλάβει πού βρίσκονται τα drones στην πρώτη γραμμή.

Αυτόν τον μήνα, ο Marabu παρακολούθησε ένα ρωσικό drone παρακολούθησης κάπου πάνω από την πόλη Svatove. Εκτός εμβέλειας του ραντάρ εμπλοκής του NOTA, το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Marabu ήταν να παρακολουθήσει καθώς κόκκινες κουκκίδες πέφτουν σε ένα μπλε φόντο στην οθόνη του: Το ρωσικό drone επικοινωνούσε πίσω με τον χειριστή του, στέλνοντας κοκκώδη πλάνα του πολέμου παρακάτω.

Ένα λευκό αυτοκίνητο οδηγεί κατά μήκος ενός δρόμου σε απόσταση, περνώντας ανάμεσα σε σπασμένα απομεινάρια μιας κατεστραμμένης γέφυρας.
Περνώντας από μια κατεστραμμένη γέφυρα τον περασμένο μήνα στο Kupiansk, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
            < • >

Για να καλύψουν την έλλειψη, οι δυτικές χώρες στέλνουν οβίδες και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα ως μέρος πακέτων στρατιωτικής βοήθειας.
 🔹Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η χρήση τους συχνά οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες: τα πυρομαχικά εκρήγνυνται σε θέσεις και καταστρέφουν όπλα και MLRS, τραυματίζοντας τα πληρώματα τους.

 🔹Επιπλέον, πυρομαχικά του ίδιου διαμετρήματος που παράγονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ συχνά διαφέρουν σε ορισμένες βασικές παραμέτρους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας