Άφησαν τα πυρομαχικά εκτεθειμένα στον ήλιο και εξερράγησαν – Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα για όσα συνέβησαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο. - Ο Θυμωμένος Έλληνας




Νέα τροπή στις έρευνες για τις εκρήξεις που έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών σκορπώντας τρόμο στη Νέα Αγχίαλο το απόγευμα της Πέμπτης (28/7).

 Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού διερευνούν πρώτα από όλα σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν, σπέρνοντας τρόμο αλλά και προκαλώντας πολλές ζημιές στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το πιθανό σενάριο που εξετάζουν είναι οι βόμβες να ήταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών.

Αυτό προκύπτει από τους δύο κρατήρες που βρέθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για δύο ντάνες πυρομαχικών που βρίσκονταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 (500 λιβρών) και Μ64. 
Οι τελευταίες φέρεται να μη χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16.

Αν και αρκετές φορές αφήνονται βλήματα εκτός των αποθηκών – τα συγκεκριμένα ήταν βόμβες γενικής χρήσης – ερωτήματα ανακύπτουν πώς και γιατί ήταν εκτός εν μέσω συνθηκών καύσωνα και υψηλού κινδύνου για φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί είναι αλλιώς να μένουν εκτός αποθηκών τον χειμώνα και αλλιώς το καλοκαίρι και μάλιστα στον καύσωνα.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν οι πυροτεχνουργοί που διεξάγουν την έρευνα. Μάλιστα, την περιοχή «σκανάρει» drone με ειδική κάμερα, εντοπίζοντας πού έχουν σκορπιστεί τα θραύσματα μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

Προς την καρατόμηση του διοικητή της 111ΠΜ κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η κίνηση αυτή αφορά σε λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως προέκυψε συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αποστολάκης: Υπάρχουν ευθύνες

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους είναι πολλά, επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας – επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Αναφερόμενος στις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, τονίζει ότι τα ερωτήματα «χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη».

Συγκεκριμένα ερωτά:

Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;


Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;

Ο κ. Αποστολάκης σημειώνει:

«Υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό και του Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις.

Τέλος, έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην εκτίθενται μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας