Έμπορος όπλων στο ISIS λέει ότι ο ουκρανικός στρατός κέρδιζε 67 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη ετησίως πουλώντας παλιά όπλα - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επιμέλεια μετάφρασης και αντιγραφής από τα Αγγλικά για τόν θυμωμένο Έλληνα: Ιωάννης Ελευθερίου

Ο δολοφόνος σε ψυχρή υπόθεση βραβεύτηκε από τον τουρκικό στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών MITΤου Abdullah Bozkurt/Στοκχόλμη για την  Nordic Monitor.

Ένας Τούρκος έμπορος όπλων και πρώην αξιωματικός ειδικών που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) είπε ότι είχε μια αρκετά μεγάλη οργάνωση για την προμήθεια όπλων από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται. ότι είχε κέρδη 67 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τις πωλήσεις. 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor, ο Nuri Gökhan Bozkır είπε στους δικαστές στο 28ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας τον Φεβρουάριο του 2023 για το πώς δημιούργησε ένα κύκλωμα διακίνησης όπλων στην Ουκρανία.

 Είπε ότι αγόρασε περίττα όπλα από τον ουκρανικό στρατό και τα ανακαίνισε πριν στείλει σε μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας.
Ο ουκρανικός στρατός έβγαζε κέρδη 67 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τις πωλήσεις, ισχυρίστηκε. Ο Bozkır και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν από εισαγγελέα το 2015 όταν ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά αναχαιτίστηκε σε μια συνοριακή πόλη στην επαρχία Hatay.

 Συνεργαζόταν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT για την προμήθεια όπλων και εκρηκτικών για τους τζιχαντιστές.
 Κατέφυγε στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η δίκη. Ο Μποζκίρ πλουτίστηκε στην Ουκρανία δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπορίας όπλων, ιδρύοντας διάφορες εταιρείες μπροστά με τα χρήματα που κέρδιζε εκεί. 
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης, η κύρια επιχείρησή του ήταν εγκατεστημένη στην πόλη Korosten, δύο ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα του Κιέβου.
Δικαστήρια που δείχνουν τη μαρτυρία ενός Τούρκου διακινητήρων όπλων που αγόρασε όπλα και πυρομαχικά από τον ουκρανικό στρατό για να τα παραδώσει στους τζιχαντιστές στη Συρία: 

«Τιμή σας, είχα ένα μέρος όπου αγόρασα παλιά όπλα από τον ουκρανικό στρατό, τα ανακαίνισα και τα εξήγα επίσημα σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε ο Bozkır, υπονοώντας ότι τα όπλα δεν προορίζονταν μόνο για τη Συρία αλλά και άλλες χώρες όπως όπως η Λιβύη, όπου η Τουρκία συμμετείχε και στην υποστήριξη ένοπλων ομάδων.

Η Τουρκία τον χρησιμοποίησε επίσης για να προμηθευτεί όπλα και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία σύμφωνα με τη μαρτυρία του.

 Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες ανταρτών κατά τις εισβολές του τουρκικού στρατού προήλθαν προφανώς από τα αποθέματα του ουκρανικού στρατού.

«Ρίσκαρε τα πάντα. … Η χώρα μου βρισκόταν υπό εμπάργκο, δεν είχαν σφαίρες για να πυροβολήσουν, έτσι εξήγα [όπλα] χρησιμοποιώντας τη δική μου εταιρεία [στην Ουκρανία] [για να βοηθήσω την επίθεση] στο Αφρίν, αναλαμβάνοντας μόνος μου όλους τους κινδύνους», είπε. «Μπορώ να τεκμηριώσω όλα αυτά, Αξιότιμε», πρόσθεσε ο Bozkır.

Όταν ρωτήθηκε πώς ένας άνδρας του οποίου το όνομα συνδέθηκε με κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες μπόρεσε να ανταγωνιστεί για τουρκικό κυβερνητικό διαγωνισμό για την προμήθεια όπλων, ο Bozkır είπε ότι άλλες εταιρείες που προσκλήθηκαν διακριτικά από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν παραδόσεις και έδωσε το παράδειγμα 23× Εκρηκτικές σφαίρες ύψους 152 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκαν σε πυροβόλα πυροβολικού ως ένα από τα αντικείμενα που έστελνε στην Τουρκία από την Ουκρανία.

Για να μην υψωθούν κόκκινες σημαίες, ο Μποζκίρ είπε ότι ενεργούσε ως υπεργολάβος σε εταιρείες που είχαν λάβει συμβόλαια από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), την κορυφαία υπηρεσία προμηθειών στον τομέα της άμυνας της Τουρκίας.

 «Το 2019, υπήρχε ένα μυστικό εμπάργκο [στην Τουρκία] κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Αφρίν και η Τουρκία δυσκολευόταν να αγοράσει κρίσιμα πυρομαχικά. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός [FSA] δεν λάμβανε προμήθειες. … Είχα προμήθειες στις αποθήκες μου στην Ουκρανία.

 … Ήμουν υπεργολάβος σε εταιρείες που είχαν συμβάσεις [με την SSB]», είπε στο δικαστήριο.

Ένας Τούρκος έμπορος όπλων αγόρασε όπλα και πυρομαχικά από την Ουκρανία με κονδύλια του Κατάρ και τα έστελνε σε τζιχαντιστές στη Συρία.

Ο Bozkır είπε ότι δημιούργησε αυτό το σχέδιο εμπορίας όπλων από πίστη και αγάπη για την Τουρκία.

 Υποστήριξε επίσης ότι είχε εξασφαλίσει εξαρτήματα κάμερας για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία κατασκευάζονται από τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Bayraktar υπόκειται σε περιορισμούς από τον Καναδά σχετικά με τη συμμετοχή της εταιρείας σε ξένες συγκρούσεις και δυσκολεύτηκε να βρει αντικαταστάτες για εξαρτήματα κάμερας.

Όταν η Τουρκία αντιμετώπισε εμπόδια και αντιμετώπισε κυρώσεις και περιορισμούς καθώς προσπαθούσε να αναπτύξει το Altay, το πρώτο κύριο πρόγραμμα τανκς μάχης της Τουρκίας, ειδικά στην ασφάλιση κινητήρων, στράφηκε ξανά σε λαθρέμπορους όπλων, ένας από τους οποίους ήταν ο Bozkır. 

Παραδέχτηκε στο δικαστήριο πώς είχε στείλει παράνομα και κρυφά μια μηχανή δεξαμενής για να χρησιμοποιηθεί στο έργο Altay. 

Είπε ότι πλήρωσε 100.000 δολάρια από τα δικά του κεφάλαια και χρησιμοποίησε τις συνδέσεις του στην Ουκρανία για να αγοράσει και να στείλει τον κινητήρα στην εταιρεία Motor and Tractor Industry Company (TÜMOSAN), η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη εγχώριων κινητήρων για την αμυντική βιομηχανία.

 «Το έκανα για να μπορέσουν να κλέψουν την τεχνολογία», είπε ο Bozkır.

Στο γραφείο του στην Ουκρανία σύχναζαν πράκτορες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Abdurrahman Simsek, ο οποίος εργάζεται υπό την κάλυψη της δημοσιογραφίας στην τουρκική εφημερίδα Sabah, ένα μέσο ενημέρωσης που ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν. 

Το 2018, όταν ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες στην τουρκική πρεσβεία, ο Bozkır ήταν ένας από τους ειδικά προσκεκλημένους. 

Ο Ερντογάν εξέφρασε προσωπικά την εκτίμησή του για το έργο που έκανε ο Bozkır στην Ουκρανία.

Η τύχη του Μποζκίρ εξαντλήθηκε το 2020 όταν ο Ερντογάν θέλησε να δημιουργήσει μόχλευση για να χρησιμοποιήσει εναντίον των νεοεθνικιστών, με τους οποίους είχε συμμαχήσει το 2014.

 Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του ακαδημαϊκού Necip Hablemitoğlu το 2002 , το οποίο πιστεύεται ότι διαπράχθηκε από αντιδυτικούς νεοεθνικιστές που συνδέονταν με τον İnan Kıraç, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που ονομάστηκε «Άρχοντας του Σκότους» στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος.

 Μετά από έντονο λόμπι από τον Ερντογάν, η Ουκρανία τον παρέδωσε τελικά στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2022.

Εννέα βαλίτσες γεμάτες μετρητά μεταφέρθηκαν από το Bozkır για να πληρώσουν τους προμηθευτές όπλων: 

Βίντεο
00:00
00:43

Η δολοφονία ανατέθηκε σε μια μονάδα της Combat Search and Rescue (MAK), μιας επίλεκτης δύναμης που συνδέεται με τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού (ÖKK), της οποίας ο Bozkır ήταν μέλος. 

Στόχος ήταν να τιμωρηθεί ο Χαμπλεμίτογλου για τη διαρροή των μυστικών σχεδίων των νεοεθνικιστών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Μποζκίρ είπε ότι βασανίστηκε και ανακρίθηκε σε μια μαύρη τοποθεσία που διευθύνει η υπηρεσία πληροφοριών κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας για 25 ημέρες και ότι οι ανακριτές του ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για το δίκτυο διακίνησης του και δεν ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση δολοφονίας. 

Υποστήριξε ότι η MIT ήθελε να καταλάβει το δίκτυο όπλων του.

Ενώ εκκρεμούσαν ακόμη οι διαδικασίες έκδοσης στην Ουκρανία, ο Bozkır στράφηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για να αποκαλύψει πώς έστελνε όπλα σε τζιχαντιστές στη Συρία για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν και μοιράστηκε βίντεο με βαλίτσες με μετρητά που έστειλε το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει τις αγορές όπλων.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την Strana, μια ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα, είπε ότι εισήχθη στο MIT από τον Σύριο συνεργάτη του, Khalil Kharmid, το 2012.

 Τα όπλα προμηθεύτηκαν από το MIT, με τον Bozkır να λειτουργεί ως αγοραστής που αναζητούσε προμηθευτές όπλων από την Central Ασία προς Ανατολική Ευρώπη. 

Τα χρήματα παρασχέθηκαν από το Κατάρ και παραδόθηκαν στην Τουρκία σε κοντέινερ με αεροπλάνα του Κατάρ.

«Αν δεν το είχα δει με τα μάτια μου, δεν θα πίστευα ποτέ ότι αυτό ήταν δυνατό. Επτά κοντέινερ γεμάτα δολάρια ΗΠΑ έφτασαν από το Κατάρ. 

Τους ξεφόρτωσαν μπροστά μου με μυστικότητα — όλα ελέγχονταν από τη MIT», είπε στο Strana, προσθέτοντας ότι πήρε τόσα χρήματα όσα χρειαζόταν για να ξεκινήσει την προσφορά για την επόμενη παρτίδα παραδόσεων όπλων.

 Συνέχισε να αγοράζει και να παραδίδει όπλα στη Συρία μεταξύ 2012 και 2015.

 Οι αγορές προμηθεύονταν από τον τουρκικό στρατό στα χαρτιά ενώ στην πραγματικότητα προορίζονταν για ομάδες τζιχαντιστών.

Ο Bozkır έδωσε αυτό το βίντεο που δείχνει μαχητές να λαμβάνουν όπλα στη Συρία το 2015:

Βίντεο
00:00
00:18

Μια μεμονωμένη αποστολή κόστιζε περίπου 2-4 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με τον τύπο των όπλων που συνήφθησαν και ο Bozkır μετέφερε βαλίτσες γεμάτες μετρητά στο εξωτερικό υπό τον έλεγχο του MIT για να πληρώσει τους εργολάβους.

Τα όπλα ήταν κρυμμένα κάτω από τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, όπως αποκαλύφθηκε σε μια υπόθεση εμπορίας όπλων το 2015, όπου κορδόνια εκρηκτικών υψηλής ποιότητας που προορίζονταν για τζιχαντιστές βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από σάκους με κρεμμύδια στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Ο πρώην αξιωματικός του στρατού αποκάλυψε επίσης ότι η τιμή των όπλων διογκώθηκε προκειμένου να γίνουν κάποιες περικοπές από τα μετρητά που παρέδωσε το Κατάρ.

 «Κατά την αγορά και τη μεταφορά των όπλων, το κόστος κάθε παρτίδας αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια», είπε. 

Τα χρήματα που κέρδισαν από τα φουσκωμένα στοιχεία τα πήρε η MIT.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επικεφαλής των Τουρκικών Πληροφοριών Χακάν Φιντάν είχε παραδεχτεί σε ηχητικό που διέρρευσε τον Μάρτιο του 2014 ότι η Τουρκία είχε στείλει 2.000 φορτηγά φορτωμένα με όπλα σε ομάδες στη Συρία, το MIT πιθανότατα απέφερε έσοδα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περικοπή που πέτυχε διογκώνοντας τα στοιχεία. Πρόκειται για ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του επωφελήθηκαν προσωπικά, χάρη στο προσοδοφόρο λαθρεμπόριο όπλων στους τζιχαντιστές.

Δεν είναι περίεργο που ο Ερντογάν έθεσε προσωπικά την έκδοση του Bozkır κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

 Απείλησε μάλιστα την Ουκρανία με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις εάν δεν παραδοθεί ο Bozkır.

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ο Ερντογάν είπε: «Του ζήτησα συγκεκριμένα [τον Ουκρανό πρόεδρο] να το κάνει αυτό [την έκδοση Bozkır].

 Είπα: «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό για εμάς. Προσπαθεί να πάρει άσυλο αυτή τη στιγμή. Επομένως, εάν κάνετε ένα λάθος εδώ και ανοίξετε την πόρτα σε αυτό, θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για τις σχέσεις μας».

Αφού παραδόθηκε στην Τουρκία και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια υπό κράτηση για σχεδόν ένα μήνα, ο Μποζκίρ ανακάλεσε όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην ουκρανική εφημερίδα και ισχυρίστηκε ότι ο δημοσιογράφος παρερμήνευσε τα λόγια του.

 Αντίθετα, πρόσφερε μια νέα εκδοχή, λέγοντας ότι τα όπλα προορίζονταν για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ως μέρος ενός κοινού προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού που διοικείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

.Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας