Η μελλοντική μητέρα θα μπορούσε να είναι μια μηχανή( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας



Bart van den Dikkenberg, RD

Η μελλοντική μητέρα θα μπορούσε να είναι μια μηχανή
Φωτογραφία EctoLife, Hashem-Al-Ghaili

Κεντρική Ευρώπη

Είναι πραγματικά το καλύτερο πράγμα για μια μητέρα και το παιδί το να γεννιέται κανείς από μητέρα; Ο σκηνοθέτης από το Βερολίνο Hashem Al-Ghaili δεν το πιστεύει. Σε ό,τι τον αφορά, σύντομα θα έρθουν παιδιά από εκκολαπτήριο μωρών. Πώς πάνε οι φιλοδοξίες του;

Τα μωρά μπορούν να μεγαλώσουν σε διαφανείς κάψουλες ανάπτυξης, πιστεύει ο Al-Ghaili. Προβλέπει ότι το εκκολαπτήριο του μωρού του θα έχει 75 εργαστήρια, το καθένα με 400 κάψουλες. Ένα τέτοιο εκκολαπτήριο θα μπορούσε να γεννήσει περίπου 30.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Τα σχέδια του Al-Ghaili είναι τρομερά παρόμοια με την εγκατάσταση εκκόλαψης και αναπαραγωγής που περιγράφει ο Βρετανός συγγραφέας Aldous Huxley στο βιβλίο του "Brave New World" (1932). Αλλά όσοι πιστεύουν ότι έχουν σκοντάψει σε μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να σοκαριστούν.

"Φαίνεται πιθανό, ωστόσο, ότι απέχουμε μόνο αρκετά χρόνια από τις δοκιμές σε ανθρώπινα θέματα", έγραψε η Βρετανίδα ηθικολόγος Elizabeth Chloe Romanis το 2018. Ο Carlo Bulletti, αναπληρωτής καθηγητής επιστημών αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ), ανέμενε την ίδια χρονιά η πρώτη πλήρως λειτουργική τεχνητή μήτρα «μέσα σε μια δεκαετία». Άρα θα μπορούσε να είναι μόλις σε πέντε χρόνια από τώρα.

18921842_cc274f122a.jpg
Φωτογραφία EctoLife, Hashem-Al-Ghaili

Η εταιρεία ανατροφής μωρών EctoLife υπάρχει πλέον μόνο ως το πείραμα σκέψης του Al-Ghaili. Αλλά η κατάσταση της επιστήμης δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο. Τεχνικά, οι ιδανικές συνθήκες για ένα μωρό μπορούν να μιμηθούν σε μια διαφανή τεχνητή μήτρα, το EZ Womb της EctoLife. Άλλωστε, το 2017, οι επιστήμονες κατάφεραν να μεγαλώσουν ένα αρνί σε τεχνητή μήτρα.

Εάν η EctoLife μπορεί να το πετύχει, πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια μήτρα; Πολλά εξαρτώνται από τα τεχνητά ευφυή ηλεκτρονικά που θα παρακολουθούν το μωρό στη μήτρα EZ. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία δεν πρέπει να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και το υγρό ανανεώνεται συνεχώς με ακριβώς τις σωστές ποσότητες ορμονών, αντισωμάτων και αυξητικών παραγόντων. Ένας τεχνητός ομφάλιος λώρος παρέχει οξυγόνο και διατροφή. Ένας βιοαντιδραστήρας μετατρέπει τα απόβλητα σε νέα θρεπτικά συστατικά. Τα ηχεία επιτρέπουν στο παιδί να συνηθίσει τις φωνές των γονιών και την χαλαρωτική κλασική μουσική. Εν τω μεταξύ, το παιδί επιπλέει σε συνθετικό αμνιακό υγρό, με ανεμπόδιστη θέα στα άλλα μωρά.

Πρώτες κλωτσιές

Για να επιτρέψουν στους μελλοντικούς γονείς να δημιουργήσουν έναν δεσμό με το μωρό τους εκ των προτέρων, μπορούν να παρακολουθήσουν στενά το έργο τους στο σπίτι στον καναπέ μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone τους. Όσοι θέλουν να συμπάσχουν με το παιδί μπορούν να το κάνουν με ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας. Ένα timelapse βίντεο της εννιάμηνης περιόδου εκτροφής είναι επίσης μεταξύ των επιλογών. Οι γυναίκες που χάνουν τις πρώτες κλωτσιές μπορούν να φορέσουν ένα απτικό κοστούμι που κάνει τις κλωτσιές να αισθάνονται ζωντανές όποτε θέλουν. Και για όσους τα βρίσκουν πολύ μακριά, υπάρχει η επιλογή εγκατάστασης της τεχνητής μήτρας στο σαλόνι. Τότε όλη η οικογένεια μπορεί να παρακολουθήσει το αδερφάκι να μεγαλώνει.

Αν και ο Al-Ghaili δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για την κατασκευή του EctoLife, λέει ότι όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά με βάση τις τρέχουσες γνώσεις. Προς το παρόν, ο κινηματογραφιστής θέλει να ξεκινήσει τη συζήτηση για αυτό. Λέει ότι η μηχανική ανατροφή μωρών θα μπορούσε να είναι πολύ συνηθισμένη μέσα σε λίγες δεκαετίες. Ξεκινώντας από άτομα που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά φυσικά (πια).

"Είναι μια τέλεια λύση για γυναίκες των οποίων η μήτρα έχει αφαιρεθεί χειρουργικά λόγω καρκίνου ή άλλων επιπλοκών. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων", δήλωσε ο Al-Ghaili στο δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό Science and Stuff. Σύμφωνα με τον ίδιο, η EctoLife θα μπορούσε να κάνει "την αποβολή τελικά παρελθόν".

Παράσιτο

Γιατί όμως κάποιος να θέλει να αγγίξει το παιδί του τόσο απρόσωπα, ψυχρά και αφύσικα; Ο Al-Ghaili υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι καθόλου διασκεδαστική για τις περισσότερες γυναίκες. Είναι συχνά κουρασμένοι και ναυτίες και αισθάνονται πόνο. Μερικές φορές η εγκυμοσύνη είναι ακόμη και επικίνδυνη για τη μητέρα και το παιδί. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 γυναίκες πεθαίνουν λίγο μετά την εγκυμοσύνη λόγω επιπλοκών.

18921843_e4d46ce3eb.jpg
Φωτογραφία EctoLife, Hashem-Al-Ghaili

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, τα οφέλη μιλούν από μόνα τους. Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τη «γέννηση», οι γονείς μπορούν να προετοιμαστούν φρέσκα για την ανατροφή των παιδιών «αντί να αδυνατιστούν σταδιακά από έναν παρασιτικό οργανισμό».

Μετά από εννέα μήνες, ανθρώπινα μωρά έρχονται στον κόσμο μάλλον αβοήθητα. Δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μετά από τότε. Αλλά στην άγρια ​​φύση, τα νεογέννητα ζώα μπορούν ήδη να περπατήσουν σχεδόν αμέσως. Ο Al-Ghaili αναρωτιέται γιατί τα μωρά δεν μπορούν απλώς να συρθούν έξω από τη μήτρα και να περπατήσουν με δύο πόδια πέντε λεπτά αργότερα. Με ένα Womb EZ, αυτό το πρόβλημα μπορεί επίσης να λυθεί. Τα μωρά μπορεί να είναι σε θέση να σκαρφαλώσουν μόνα τους αφού περάσουν ενάμιση χρόνο ή και περισσότερο στην τεχνητή μήτρα.

Αποκλείστηκε

Με τα σχέδιά του, ο Al-Ghaili ευθυγραμμίζεται απρόσκοπτα με τον τεχνόφιλο προναταλισμό του αφεντικού της Tesla, Elon Musk και άλλων. Αυτό το κίνημα το αποκαλεί ανησυχητικό το γεγονός ότι το ποσοστό γεννήσεων στις δυτικές χώρες μειώνεται και υποστηρίζει τη δημιουργία πολλών απογόνων. Για να συντηρηθεί ένας πληθυσμός, κάθε γυναίκα πρέπει να γεννήσει κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Οι περισσότερες δυτικές χώρες είναι πολύ κάτω από αυτό.

Ένα tweet του επενδυτή τεχνολογίας Sahil Lavingia έκανε τον Al-Ghaili να σκεφτεί: "Πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία που κάνει την απόκτηση παιδιών πολύ πιο γρήγορη/εύκολη/φθηνότερη/προσβάσιμη. Συνθετικές μήτρες κ.λπ.". Ο σκηνοθέτης θέλει να επωφεληθεί από αυτό με το EctoLife.

Για την τεχνολογία, δεν έχει σημασία σε ποια οικογένεια πρέπει να μεγαλώσει το παιδί, είτε παραδοσιακή, εναλλακτική είτε πειραματική. Είναι επίσης δυνατή η γονιμοποίηση δοκιμαστικού σωλήνα, ο γενετικός έλεγχος, η επιλογή «γενετικά ανώτερων εμβρύων» και οι γενετικές τροποποιήσεις με την τεχνική Crispr-Cas. Φυσικά ελαττώματα ή άλλες ανωμαλίες μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα και να εξαλειφθούν ή να διορθωθούν.

Τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση πρωτοβουλιών όπως η EctoLife. Ο αναπαραγωγικός τομέας αναμένεται να φτάσει σε κύκλο εργασιών περίπου 55 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2028.

Ο Al-Ghaili υποψιάζεται ότι "απέχουμε μόνο λίγα χρόνια από τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής κάψουλας ανάπτυξης EctoLife. Άλλα χαρακτηριστικά όπως η απτική στολή, η εικονική πραγματικότητα, η συνδεσιμότητα εφαρμογών και ένα τεχνητά ευφυές σύστημα παρακολούθησης είναι ήδη σε καθημερινή χρήση. Άρα, ναι Από πολλές απόψεις, ίσως, είμαστε σχεδόν εκεί ». Το σενάριο επιστημονικής φαντασίας του «Brave New World» έχει γίνει πλέον θέμα χρόνου και χρήματος.

Χριστιανός ηθικολόγος άκρως κριτικός

Ο Theo Boer, Ολλανδός καθηγητής ηθικής υγειονομικής περίθαλψης στο Προτεσταντικό Θεολογικό Πανεπιστήμιο στην ολλανδική πόλη Groningen, ασκεί έντονη κριτική για την ανατροφή των μωρών σε τεχνητή μήτρα.

Ποιες ηθικές ανησυχίες έχετε για αυτό;

"Υπάρχουν αρκετά. Θα πρέπει να γίνει μακρά και δαπανηρή έρευνα για την ασφάλεια της τεχνικής, πρώτα με ζώα και αργότερα με παιδιά. Τα πρώτα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε τεχνητές μήτρες θα είναι υποκείμενα δοκιμής σε μια εξαιρετικά επεμβατική και επεμβατική μήτρα. Υπό το φως των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών, αυτές δεν δικαιολογούνται από ηθική άποψη.

18921846_4a2d1378c7.jpg
Φωτογραφία Wikimedia Commons, TA Boer

Η σημασία ενός προσωπικού, συναισθηματικού, σωματικού και υπαρξιακού δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού πριν από τη γέννηση έχει αποδειχθεί επαρκώς. Φοβάμαι σοβαρή ψυχολογική βλάβη σε αυτά τα παιδιά. Θα αισθάνονται ακόμα ασφαλείς με τους άλλους;

Αυτές οι τεχνολογίες είναι ακόμη ένα μήνυμα ότι συγκεκριμένα το θηλυκό δεν χρειάζεται καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτό εξυπηρετεί τη χειραφέτηση των γυναικών».

Ποιες είναι οι συνέπειες τέτοιων τεχνολογιών;

"Είναι άλλη μια απομάκρυνση από τη φύση. Τα φυσικά όρια και οι περιορισμοί γίνονται όλο και πιο έξω από την εικόνα. Η σεξουαλικότητα και η τεκνοποίηση απομακρύνονται περισσότερο. Η απόκτηση παιδιών γίνεται ακόμα περισσότερο έργο."

Ποιος λοιπόν ωφελείται από αυτό;

"Ίσως γυναίκες που είναι πολύ ηλικιωμένες για να κάνουν παιδιά; Αλλά τότε ίσως δεν θα έπρεπε καθόλου να κάνουν παιδιά, δεδομένης της ηλικίας τους κατά την ανατροφή των παιδιών. Γυναίκες που δεν έχουν μήτρα; Αυτή είναι μια μικρή ομάδα. Για δύο άνδρες που θέλουν ένα παιδί; Αυτό Επίσης, υποτιμά τις γυναίκες. Για τις γυναίκες που δεν έχουν χρόνο για εγκυμοσύνη λόγω της καριέρας τους; Θα έχουν όμως χρόνο να μεγαλώσουν το παιδί τους;"

Άλλες αμφιλεγόμενες τεχνικές, όπως η γονιμοποίηση δοκιμαστικού σωλήνα, ο γενετικός έλεγχος, η επιλογή εμβρύων και η γενετική μηχανική, συνοδεύουν αυτήν την τεχνική αναπαραγωγής. Σε ποιο βαθμό εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις για αυτά;

"Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά ευρείες αντιρρήσεις για αυτό μεταξύ των απλών Ολλανδών. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι εξαφανίζονται μέσα σε λίγες δεκαετίες από το μασάζ. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα πουν, "Δεν είμαι υπέρ αυτού, αλλά αν άλλοι το θέλω τόσο πολύ, ποιος είμαι εγώ να είμαι εναντίον του;» Σχετικά σπάνια, άθλια παραδείγματα χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της κοινωνικής αντίστασης. Και όταν οι άνθρωποι λένε ότι αυτή η τεχνική θα περιλαμβάνει επιλογή σε "γενετικά ανώτερα έμβρυα" και γενετική τροποποίηση με την τεχνολογία Crispr/Cas , η απάντηση θα είναι ότι θα υπάρξει μια ηθική αναθεώρηση που θα το κάνει αδύνατο. Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι τα όρια θα αλλάξουν."

Ποιες βιβλικές αντιρρήσεις θα προβάλλατε;

"Όχι συγκεκριμένα. Η Βίβλος δεν έχει αυτές τις τεχνικές. Τα επιχειρήματά μου προέρχονται κυρίως από σκέψεις με τις οποίες θα συμφωνήσει κάθε επικριτικός άνθρωπος. Το πιο σημαντικό πράγμα που μου διδάσκει η Βίβλος είναι το εξής: μην προσαρμόζεσαι στο πνεύμα των καιρών. Ας Οι χριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τεχνητές ανθρώπινες μητέρες».

Σε ποιο βαθμό η ισχύουσα νομοθεσία εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την τεχνική;

"Ο νόμος απαιτεί την αναγνώριση ενός παιδιού, τουλάχιστον της μητέρας που γέννησε το παιδί, συν ενός πατέρα που το αναγνωρίζει. Ίσως, προς το παρόν, το παιδί που γεννήθηκε από τεχνητή μήτρα θα μετρήσει ως ίδρυμα που μπορεί να υιοθετηθεί ."

Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από το CNE.news και είχε δημοσιευτεί στο παρελθόν στην ολλανδική καθημερινή Reformatorisch Dagblad στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης στα Ελληνικά για τον θυμωμένο Έλληνα:
Ιωάννης Ελευθερίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επτά όπλα της αρχαιότητας για τα οποία μάλλον δεν είχατε ακούσει ποτέ -Βίντεο.| O Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας