Κίσινγκερ προειδοποιεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην αλλάξει το status quo της Ταϊβάν - Ο Θυμωμένος Έλληνας



Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ, έστειλε μια νέα προειδοποίηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν, λέγοντας ότι βλέπει τον σημερινό κόσμο να πλησιάζει σε μια επικίνδυνη ανισορροπία και να απαιτήσει προσεκτικές ενέργειες. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος συνέχισε να μεταθέτει την ευθύνη στην Κίνα για τις συνέπειες του προκλητικού ταξιδιού της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί της Ταϊβάν, αγνοώντας τις αυξανόμενες φωνές διορατικών πολιτικών και παρατηρητών στις ΗΠΑ που αντιτάχθηκαν στο ταξίδι. Οι Κινέζοι ειδικοί πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία στερείται πολιτικής σοφίας και στρατηγικής διορατικότητας, γίνεται μια μεγάλη αβεβαιότητα για τον κόσμο.
Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Κίσινγκερ, ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανησυχεί για την «ανισορροπία». Είπε ότι «είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για θέματα που εν μέρει δημιουργήσαμε, χωρίς καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει αυτό ή σε τι υποτίθεται ότι θα οδηγήσει».

Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Κίσινγκερ ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κάνουν ελιγμούς προς μια κρίση και συμβούλεψε τη σταθερότητα από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Η πολιτική των ΗΠΑ στο νησί της Ταϊβάν «διατήρησε την ειρήνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για 50 χρόνια», είπε, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός, επομένως, σε μέτρα που φαίνεται να αλλάζουν τη βασική δομή».

Το προκλητικό ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν έχει προκαλέσει αυξανόμενες φωνές αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ όπως οι New York Times δημοσίευσαν άρθρα που έλεγαν ότι «η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν χρειάζεται να είναι τόσο τεταμένη. "αλλά και ορισμένοι ηγέτες της κοινής γνώμης όπως ο Thomas Friedman χαρακτήρισαν αυτό το ταξίδι "εντελώς απερίσκεπτο".

«Πρόκειται για ένα άτομο 99 ετών που εκπαιδεύει τον 79χρονο», είπε ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, στους Global Times την Κυριακή. "Προφανώς, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ιδέα για το ποια είναι η ισορροπία, καθώς πρώτα πρέπει να παραδεχτείς τη νομιμότητα του ομολόγου σου. Εάν αμφισβητήσεις τη νομιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας του ομολόγου σου, είναι αδύνατο να φτάσεις σε μια ισορροπία", είπε. είπε.

Κατά τη σκέψη μου, η ισορροπία έχει δύο στοιχεία, φέρεται να είπε ο Κίσινγκερ στην έκθεση της WSJ. "Ένα είδος ισορροπίας δυνάμεων, με αποδοχή της νομιμότητας ενίοτε αντίθετων αξιών. Γιατί αν πιστεύεις ότι το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου πρέπει να είναι η επιβολή των αξιών σου, τότε νομίζω ότι η ισορροπία δεν είναι δυνατή. Άρα ένα επίπεδο είναι ένα είδος απόλυτης ισορροπίας», είπε.

Το άλλο επίπεδο, είπε, είναι «η ισορροπία συμπεριφοράς, δηλαδή υπάρχουν περιορισμοί στην άσκηση των δικών σας δυνατοτήτων και δυνάμεων σε σχέση με το τι χρειάζεται για τη συνολική ισορροπία».

Αντί να έχει μια ευρύτερη στρατηγική άποψη, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ υπολογίζει και μπλοκάρει εναντίον άλλων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ γίνεται μια μεγάλη αβεβαιότητα για τον κόσμο, είπε ο Lü.

Ο Diao Daming, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας στο Πεκίνο, είπε ότι το μήνυμα του Κίσινγκερ είναι ζωτικής σημασίας, γεγονός που δείχνει ότι τα τελευταία 50 χρόνια, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διατηρήσει μια ορισμένη συναίνεση σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν και των ΗΠΑ». Η δέσμευση προς την Κίνα σχετικά με το ζήτημα έθεσε ένα σημαντικό πολιτικό θεμέλιο για τις διμερείς σχέσεις.

«Η εμπειρία των περασμένων δεκαετιών μας πρόσφερε σοφία σήμερα», είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ δεν διαθέτουν σοφία και ευελιξία στο χειρισμό των διμερών σχέσεων.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κίνας και τις αυξανόμενες φωνές αντίθεσης από τη διεθνή κοινότητα στο προκλητικό και απερίσκεπτο ταξίδι της Πελόζι, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να επικρίνει την Κίνα λέγοντας ότι «αντέδρασε υπερβολικά» στο ταξίδι.

Ο συντονιστής των ΗΠΑ Ινδο-Ειρηνικού Κουρτ Κάμπελ δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Κίνα αντέδρασε υπερβολικά και οι ενέργειές της συνέχισαν να είναι προκλητικές, αποσταθεροποιητικές και άνευ προηγουμένου», ανέφερε το Reuters. Είπε επίσης ότι η «εντατικοποιημένη εκστρατεία πίεσης» κατά του νησιού δεν έχει τελειώσει και «αναμένουμε να συνεχίσει να εκτυλίσσεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τυπικές αεροπορικές και θαλάσσιες διελεύσεις μέσω των Στενών της Ταϊβάν τις επόμενες εβδομάδες.

«Η πρόσφατη ρητορική από την πλευρά των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά άσοφη και παράλογη, καθώς ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε πρώτα μια στάση «laissez-faire» απέναντι στο ταξίδι της Πελόζι και στη συνέχεια ορισμένοι πολιτικοί φάνηκαν να είναι χαρούμενοι για το αποτέλεσμά του, κάτι που είναι εξαιρετικά ανεύθυνο», δήλωσε ο Diao. είπε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να διαλύσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του ταξιδιού αντί να συνεχίσουν να φουντώνουν τις φλόγες.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) γύρω από το νησί της Ταϊβάν είναι περισσότερο σαν «να βάζουμε τα χαρτιά μας στο τραπέζι», είπε ο Lü, σημειώνοντας ότι όσο αυτά τα πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη περνούν σε αθώο πέρασμα χωρίς οποιαδήποτε κίνηση πρόκλησης ή απειλής της δικαιοδοσίας της Κίνας στα ύδατα, η Κίνα δεν θα χρειαστεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της.

Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίσει να φουντώνει τις φλόγες, είναι πιθανό να οδηγήσει στην «ανισορροπία» για την οποία προειδοποίησε ο Κίσινγκερ και να επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, είπε ο Ντιάο.

Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης από το Κινέζικο σάιτ για τόν Θυμωμένος Έλληνας:
Ιωάννης Ελευθερίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας