Οι πύραυλοι προσγειώνονται στην Πράσινη Ζώνη και το Ιράν κλείνει τα σύνορά του με το Ιράκ - Ο Θυμωμένος Έλληνας



Ο ιρακινός στρατός λέει ότι μαχητές εκτόξευσαν πυραύλους στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης καθώς οι μάχες μεταξύ σιιτικών ένοπλων ομάδων συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράκ.

Οι περισσότεροι δρόμοι της Βαγδάτης ήταν άδειοι την Τρίτη. Ένοπλοι κύλησαν στους δρόμους με φορτηγά και βαριά όπλα, και ο ήχος των πυροβολισμών και των ρουκετών αντηχούσε σε όλη την πόλη.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Σαντρ και άλλων ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν τη Δευτέρα.

Η πολιτική στασιμότητα από τις εκλογές του Οκτωβρίου άφησε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση και οι διαφορές μεταξύ των δύο σιιτικών παρατάξεων έχουν πυροδοτήσει νέες αναταραχές.

Οι μάχες στο Ιράκ διεξάγονται μεταξύ της σιιτικής πλειοψηφίας που κυβερνά τη χώρα από το 2003. Τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας σημειώθηκαν αφότου ο Sadr ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι η απόφασή του οφείλεται στην αποτυχία των σιιτών ηγετών και άλλων κομμάτων να μεταρρυθμίσουν και να καταργήσουν το παλιό σύστημα διακυβέρνησης στο Ιράκ.

Ο Σαντρ είπε αργότερα ότι θα οργανώσει απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση όπλων από όλα τα κόμματα.

Ο ιρακινός στρατός κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας και ζήτησε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την Πράσινη Ζώνη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την αναταραχή ενοχλητική και ζήτησαν διάλογο για να αμβλυνθούν τα πολιτικά προβλήματα του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη θεωρήσει απαραίτητο να αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας της από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Ο Sadr έχει δείξει ότι είναι ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση είτε από το Ιράν.

Ο Σαντρ ηγείται χιλιάδων μαχητών και εκατομμυρίων υποστηρικτών στο Ιράκ, και οι αντίπαλοί του, μακροχρόνιοι σύμμαχοι του Ιράν, ελέγχουν δεκάδες ένοπλες ομάδες που εκπαιδεύονται από τις ιρανικές δυνάμεις.

Ο Σαντρ και οι αντίπαλοί του έχουν εδώ και καιρό τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και μεγάλο μέρος του Ιράκ.

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράκ και ζήτησε από τους πολίτες του να απέχουν από τα ταξίδια στη χώρα, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Ιρανικό κανάλι ανέφερε ότι οι πτήσεις προς το Ιράκ έχουν ανασταλεί λόγω «αναταραχής στο εσωτερικό του Ιράκ.

"Κλείσαμε τα σύνορα με το Ιράκ. Είναι σημαντικό για τους Ιρανούς να απέχουν από το ταξίδι στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας", δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ματζίντ Μιρ Αχμάντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης για τόν Θυμωμένος Έλληνας:
Ιωάννης Ελευθερίου

.Πηγή: Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας