Μάχη με τη λάσπη και τα προβλήματα«ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ -ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ -ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ - Ο Θυμωμένος Έλληνας



Μάχη με τη λάσπη και τα προβλήματα

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη


Μάχη ώστε να παραδοθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κυκλοφορία δρόμοι του Δήμου Αγιάς,που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή από την προηγούμενη Πέμπτη ως την Κυριακή και που ως κύριο χαρακτηριστικό της είχε τις συνεχόμενες, πολύωρες κι έντονες βροχοπτώσεις, δίνουν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Λαρισαίων και ιδιωτών.

Οι ζημιές σε μεγάλο μέρος της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, και κυρίως στην ανατολική πλευρά και στο τμήμα μεταξύ Βελίκας, Παλιουριάς, Κουτσουπιάς, Κόκκινου Νερού, Καρίτσας και Μελιβοίας, είναι τεράστιες. Σημαντικές επίσης είναι οι καθιζήσεις σε τμήμα του παραλιακού δρόμου της Βελίκας στην περιοχή «Βραχάκια», ενώ κλειστός, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ο επίσης παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Βελίκα με την Παλιουριά, όπως μας είπε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Μιχάλης Κουπατσιάρας, ο οποίος μοιάζει σαν βομβαρδισμένος, αφού σε διάφορα σημεία έχει μείνει ο μισός με μεγάλα τμήματά του να έχουν κατακρημνισθεί στη θάλασσα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι από τη μια μεριά δεκάδες πολίτες να μην μπορούν να επισκεφθούν τις εξοχικές τους κατοικίες, ώστε να δουν αν υπάρχουν ζημιές και από την άλλη εκατοντάδες καστανοπαραγωγοί να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση μη μπορώντας να προσεγγίσουν τα καστανοχώραφά τους για να συγκομίσουν το προϊόν τους ή για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι καλλιέργειές τους.
«Έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας. «Η αγροτική μας οδοποιία είναι διαλυμένη. Δρόμοι ολόκληροι βρίσκονται μέσα στη λάσπη και στις πέτρες. Ο δρόμος Βελίκας – Παλιουριάς έχει καταστραφεί. Τα μηχανήματα επιχειρούν σε μισό μέτρο λάσπη και οι χειριστές βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Έχουμε πολύ μεγάλη βοήθεια από την Περιφέρεια, τους ανθρώπους της οποίας ευχαριστούμε θερμά. Ο Κώστας Αγοραστός επισκέφθηκε την περιοχή και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες καταγράψαμε τις προτεραιότητες. Μετά τη συνδρομή της Περιφέρειας και ο Δήμος Λαρισαίων στέκεται αρωγός στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση. Ευχαριστούμε θερμά τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Ζαούτσο και Γιάννη Αλεξούλη για την όλη βοήθεια. Όσο για την καστανοπαραγωγή, τι να πω! Πρέπει να έχει χαθεί το 80% στο τμήμα του Δήμου μας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία και δυστυχώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τμήμα που συνδέεται άμεσα και κατά κόρον με την καστανοκαλλιέργεια».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του στην «Ε» και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Κρανιώτης. «Επιχειρούν ακατάπαυστα με μεγάλες δυσκολίες, μέσα στη λάσπη, στα νερά και τις πέτρες, μηχανήματα έχοντας την ελπίδα ότι όσο γίνεται πιο γρήγορα θα ανοίξουν οι αγροτικοί δρόμοι, ώστε οι παραγωγοί να φτάσουν στα καστανοπερίβολα, αλλά και στους μηλεώνες που μένουν ακόμη ασυγκόμιστοι. Σήμερα είδαμε αγρότες και εργάτες γης να αφήνουν τα αγροτικά μηχανήματα σε μεγάλη απόσταση και να προσπαθούν να φτάσουν στα κτήματα με τα πόδια, ώστε να καταφέρουν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από κάστανο. Έχουμε κτήματα των οποίων όλη σχεδόν η καστανοπαραγωγή έχει κατρακυλήσει στα ρέματα, στα ρυάκια, στους δρόμους, στη θάλασσα. Έχουμε κτήματα όπου έχει καταστραφεί και το φυτικό κεφάλαιο. Έχουν ξεριζωθεί δέντρα, έχουν σπάσει κλαδιά. Θα ήθελα να δώσω τα εύσημα στους χειριστές των μηχανημάτων που με απειλούμενη τη σωματική τους ακεραιότητα μέσα στη λάσπη και σε ένα έδαφος πλέον σαθρό από τους μεγάλους όγκους νερού που είχαμε αυτό το τετραήμερο, αγωνίζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους». Έγγραφο ενημέρωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις συνεχείς κι έντονες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες κάστανου, μήλου και ψυχανθών της ευρύτερης περιοχής Κισσάβου, Μαυροβουνίου και Πηλίου, συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς – Μουρεσίου Αντώνης Γκουντάρας, Γιώργος Μανώλης και Παναγιώτης Κουτσάφτης, αντίστοιχα, και απέστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας – Μαγνησίας και όλους τους βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας, ζητώντας να ενεργοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν. Σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής: «Η μεγάλη έκταση καστανοδασών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς – Μουρεσίου έδωσε την ευχέρεια να δημιουργηθούν καστανοπερίβολα στους Δήμους μας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάστανο ν’ αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς έχουν ιδρυθεί στους ορεινούς οικισμούς τα τελευταία χρόνια τρεις αγροτικοί – μεταποιητικοί συνεταιρισμοί με κύριο προϊόν παραγωγής και εμπορίας το κάστανο, στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών ένας αγροτικός συνεταιρισμός στα ιστορικά Αμπελάκια και στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ο αρχαιότερος και μακροβιότερος αγροτικός συνεταιρισμός που εμπορεύεται κάστανα. Παράλληλα, όμως, έχει ενισχυθεί και η ενασχόληση των γυναικών με την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων από το κάστανο, όπως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδας και αλεύρων.
Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου σε όλη τη Θεσσαλία επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (συνολικά μετρήθηκαν 700 mm περίπου ύψους βροχής), οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του κάστανου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες μας να μην έχουν πρόσβαση στα καστανοπερίβολά τους και να μην μπορούν να συγκομίσουν τον καρπό τους, ο οποίος λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών είτε παρασύρεται από τα νερά της βροχής, είτε  αποτελεί τροφή για τα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά που ευνοούνται σημαντικά απ’ αυτές τις συνθήκες. Αθροιστικά, λοιπόν, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί με τις ασθένειες και του εχθρούς της καστανιάς (μελάνωση, έλκος και σφήγκα της καστανιάς) έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα η ζημιά που έχουν υποστεί οι καστανοπαραγωγοί να θεωρείται πάρα πολύ μεγάλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών – μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου, τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά, αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά.
Για τον λόγο αυτόν παρακαλούμε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών, να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».ΡΕΚΟΡ ΒΡΟΧΗΣ
Σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr και τον μαθηματικό – μετεωρολόγο Κωνσταντίνο Δανιήλ πολύ μεγάλους όγκους νερού έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Θεσσαλία από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου μέχρι και χθες τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου. Έβρεξε σε όλη την Περιφέρεια και μάλιστα στη Ζαγορά Πηλίου έπεσε τόσο νερό σε τέσσερις ημέρες όσο πέφτει στην πόλη της Καρδίτσας σε έναν ολόκληρο χρόνο. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν επίσης στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα, στην Αγιά, στη Σκιάθο, στη Γλώσσα Σκοπέλου και στο Περτούλι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Ζαγορά 738 χιλιοστά, Καλαμπάκα 251, Τρίκαλα 187, Αγιά 171, Σκιάθος 156, Γλώσσα Σκοπέλου 154, Περτούλι 153, Καρδίτσα 116, Μουζάκι 110, Ελασσόνα 107, Πλατανούλια 93, Πλατύκαμπος 89, Δένδρα Τυρνάβου 83, Λάρισα 63, Σοφάδες 63, Φάρσαλα 57, Βόλος 49.


ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Επιστολή προς την «Ε» για τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Αγιάς έστειλε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αγιά – Νέα Εποχή 2019», που υπογράφεται από τον επικεφαλής Γιάννη Αγγελάκα και στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Για μία ακόμα φορά πολλά μέρη του Δήμου μας, και ιδίως τα παράλια, δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία. Μια δυνατή βροχή ήταν αρκετή για ακόμα μια φορά να κάνει μεγάλες ζημιές στο μόλις πριν λίγους μήνες νεοσύστατης κατασκευής οδόστρωμα της παραλιακής οδού.
Κάποια από τα έργα που κατασκευάστηκαν από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια άντεξαν, όμως φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά (στην καλύτερη περίπτωση) για να προστατέψουν την περιοχή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Πολύ σημαντική, όμως, είναι και η ζημιά των αγροτών μας. Η παραγωγή κάστανου που αποδίδει σημαντικότατο όφελος στους παραγωγούς της Μελιβοίας, της Ποταμιάς, της Σκήτης, της Καρίτσας κ.ά., έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα περισσότερα χωράφια είναι αδύνατον να προσεγγιστούν, αφού οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι, που μόλις φτιάχτηκαν κι αυτοί, δεν είναι προσβάσιμοι. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι στη θάλασσα ή στη λάσπη.
Είμαστε για ακόμα μία φορά στο ίδιο έργο θεατές. Έργα στην παραλία, βροχή, νέα έργα, βροχή... Προφανώς επί 30 χρόνια κάτι γίνεται παρά φύσιν, ή δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να είναι πέραν του δέοντος ευάλωτη, στην πρώτη δυνατή κακοκαιρία, στη βούληση της φύσης. Αν και η περιοχή μας δεν ήταν πυρόπληκτη, όπως η Β. Εύβοια, εν τούτοις οι πληγές είναι πολύ μεγάλες. Όμως αυτή δεν είναι η στιγμή της αναζήτησης ευθυνών και αιτιών. Προέχει η άμεση βοήθεια των πληγέντων, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους και μάλιστα τους αγροτικούς, ώστε να σωθεί ό,τι απέμεινε από το κάστανο, καθώς και η λήψη μέτρων για την προστασία ζωών και περιουσιών.
Είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και ο Δήμος Αγιάς, έχουν κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις τους για τον σκοπό αυτόν.
Επίσης, καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να κινητοποιηθούν, ώστε η Πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων τόσο για τις περιουσίες τους, όσο και για την παραγωγή τους. Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Γι’ αυτό συνιστούμε στους συνδημότες μας να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο στην περιοχή και να προσέχουν τους εαυτούς τους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

CNN: Η Μελάνια ζήτησε από τον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επτά όπλα της αρχαιότητας για τα οποία μάλλον δεν είχατε ακούσει ποτέ -Βίντεο.| O Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

ΕΚΤΑΚΤΟ - Καλαβρύτων Αμβρόσιος για gay pride 2022: Ο κόσμος έχει χάσει τα λογικά του! - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Έτσι παίρνει το επιντομα των 1.800 ευρώ τον μήνα, ο "κατατρεγμένος" Ιρανός...κατάλαβες Έλληνα;

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Ανατροπή: Κατατίθεται στον Άρειο Πάγο η υποψηφιότητα του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» – «Αν τολμούν ας μας κόψουν» - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Κεραυνοί Patrushev: Με αμερικανικά κεφάλαια η προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας – Ενεργός ο ρόλος των δομών του Σόρος. - Ο Θυμωμένος Έλληνας