Μίλησε για τον κορωνοϊό στη Γουχάν, εξαφανίστηκε και βρέθηκε ξανά μετά από 600 μέρες



Photo REUTERS / ALY SONG

Εμφανίστηκε μετά από 600 μέρες, ο Κινέζος ερασιτέχνης δημοσιογράφος του οποίου τα viral βίντεο προσέφεραν μια εικόνα για το τι συνέβαινε στο αρχικό επίκεντρο του κορωνοϊού, στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Ο λόγος για τον Τσεν Τσιούσι, δικηγόρος και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αφού είχε περάσει περίπου δύο εβδομάδες στη Γουχάν, δημοσιεύοντας βίντεο που συχνά μετέφεραν το φόβο και τη σύγχυση που είχε επικρατήσει στην πόλη κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μια ματιά στην πανδημία 

Τα βίντεο του Τσεν κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid-19 αποτελούσαν από τις λίγες μεταδόσεις για το τι συνέβαινε στη Γουχάν μια περίοδο που το κοινό είχε λίγες πληροφορίες για τον ιό. Μάλιστα προβλήθηκαν εκατομμύρια φορές στη δημοφιλή πλατφόρμα WeChat προτού καταργηθεί ο λογαριασμός του. Αργότερα, συνέχισε να δημοσιεύει βίντεο στο YouTube, το οποίο έχει αποκλειστεί στην Κίνα.

Ο ίδιος τεκμηρίωσε την εξέλιξη της καταστροφής παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που είχαν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κάνοντας γυρίσματα μέσα σε τοπικά νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο, μίλησε με έναν άλλο δημοσιογράφο τον οποίο είχε επισκεφθεί η τοπική αστυνομία.

«Δεν φοβάμαι καν τον θάνατο. Νομίζεις ότι σε φοβάμαι, Κομμουνιστικό Κόμμα; » είχε πει σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε περίπου μία εβδομάδα πριν από την εξαφάνισή του, αφού αποκάλυψε ότι τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι συγγενείς του τον πίεζαν να επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Αμερικανός βουλευτής Τζιμ Μπανκς κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ασκήσει πίεση στην Κίνα ώστε να διερευνήσει την εξαφάνιση τριών δημοσιογράφων πολιτών στη Γουχάν, ανάμεσά τους και ο  Τσεν. Ο τότε πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Κουι Τσιανκαϊ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν είχε ακούσει για τον Τσεν και προέτρεψε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν τις δικαστικές διαδικασίες» της Κίνας.

Πώς εμφανίστηκε

Οι φίλοι και η οικογένεια του Τσεν είχαν δηλώσει ότι πίστευαν ότι τέθηκε σε καραντίνα από τους αξιωματούχους της κρατικής ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε συμπτώματα ασθένειας.

Ο Τσεν μετά από 600 μερες εξαφάνισης, είχε δύο δημόσιες εμφανίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. Έτσι εμφανίστηκε για λίγο σε ζωντανό βίντεο ενός φίλου του στο YouTube και δημοσίευσε μια επιστολή στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες για την εξαφάνισή του.

«Τον τελευταίο ένα χρόνο και οκτώ μήνες, έχω βιώσει πολλά πράγματα. Για μερικά από αυτά δεν να μιλήσει κανείς, για άλλα όχι», γράφει η επιστολή του ο Τσεν. «Πιστεύω ότι καταλαβαίνεις», προσθέτει.

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

CNN: Η Μελάνια ζήτησε από τον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Επτά όπλα της αρχαιότητας για τα οποία μάλλον δεν είχατε ακούσει ποτέ -Βίντεο.| O Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

ΕΚΤΑΚΤΟ - Καλαβρύτων Αμβρόσιος για gay pride 2022: Ο κόσμος έχει χάσει τα λογικά του! - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Έτσι παίρνει το επιντομα των 1.800 ευρώ τον μήνα, ο "κατατρεγμένος" Ιρανός...κατάλαβες Έλληνα;

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Ανατροπή: Κατατίθεται στον Άρειο Πάγο η υποψηφιότητα του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» – «Αν τολμούν ας μας κόψουν» - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Κεραυνοί Patrushev: Με αμερικανικά κεφάλαια η προσπάθεια διάλυσης της Ρωσίας – Ενεργός ο ρόλος των δομών του Σόρος. - Ο Θυμωμένος Έλληνας