Ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993

  • Ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993
Σοκ τιμής Ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 Σήμερα, 30/09/2021 | 22:20
FOCUS Online Μετά από 28 χρόνια: ο πληθωρισμός επανήλθε στο 4%

Οι καταναλωτές αισθάνονται ότι η αυξανόμενη τιμή αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ο πληθωρισμός πέρασε το όριο του τεσσάρου τοις εκατό τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει απειλή για παρατεταμένη σπείρα τιμών;

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, που τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ξεπέρασε το όριο του τεσσάρου τοις εκατό για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 28 χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατά 4,1 %, όπως ανακοίνωσε την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη με βάση έναν προκαταρκτικό υπολογισμό. Οι στατιστικοί του Wiesbaden προσδιόρισαν για τελευταία φορά τετράδα στο δεκαδικό σημείο τον Δεκέμβριο του 1993 στο 4,3 %.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επειδή μπορούν στη συνέχεια να αγοράσουν λιγότερα για ένα ευρώ από πριν. Τα αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού είναι επίσης πικρά για τους αποταμιευτές που, για παράδειγμα, παρκάρουν χρήματα σε λογαριασμούς χαμηλού ενδιαφέροντος για ολονύκτια χρήματα. Το συμπέρασμα είναι ότι τα υπόλοιπά σας χάνουν την αξία τους.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας τροφοδοτούν τον πληθωρισμό εδώ και μήνες

Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας εδώ και μήνες. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση του Corona , η ζήτηση για αργό πετρέλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που αυξάνει τις τιμές. Στη Γερμανία, από τον Ιανουάριο οφείλονταν 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο παράγεται όταν καίγεται ντίζελ, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Και τα δύο προκαλούν αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Δωρεάν webinar: Ο κίνδυνος πληθωρισμού και μηδενικά επιτόκια - τι κάνω με τα χρήματά μου;

Ο πληθωρισμός αυξάνεται όπως δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια. Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για αποταμιευτές και επενδυτές τώρα; Στο δωρεάν webinar των FOCUS Online και Finanz100, ο ειδικός στο χρηματιστήριο Philipp Vorndran δίνει τις απαντήσεις. 

Τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν 14,3 % περισσότερο για οικιακή ενέργεια και καύσιμα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ανάκληση της προσωρινής περικοπής ΦΠΑ έχει πλέον πλήρη επίπτωση στην τάση του πληθωρισμού. Προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση στην κρίση του Corona, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι τακτικοί συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν ξανά από τον Ιανουάριο του 2021, οπότε τα αγαθά και οι υπηρεσίες τείνουν να γίνουν ξανά πιο ακριβά.

Επίσης δεν αποκλείεται το πέντε τοις εκατό

Ποσοστά πληθωρισμού περίπου πέντε τοις εκατό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρούνται πιθανά φέτος. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν την άνοδο του πληθωρισμού ως προσωρινό φαινόμενο. Δεν βλέπουν επί του παρόντος τον αυξημένο κίνδυνο παρατεταμένης ή ακόμη και εκτός ελέγχου τιμής των τιμών. Κατά το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αποδυναμωθεί ξανά κατά τη γνώμη τους.

«Όσο οι μισθολογικές συμφωνίες παραμένουν μέτριες, δεν υπάρχουν πολλά που να υποδηλώνουν ότι θα έχουμε μόνιμο πληθωρισμό», είπε, για παράδειγμα, η Βερόνικα Γκριμ, πρόσφατα.

Πηγή:m.focus.de

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας