Πολωνία και τώρα Τσεχία: "Εγκαταλείψτε άμεσα την χώρα" -Σηκωτό πήρε τον Ουκρανό Πρόξενο η FSB (βίντεο)

Μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ-Ρωσίας - Ουκρανία, ΗΠΑ, Πολωνία και τώρα Τσεχία: "Εγκαταλείψτε άμεσα την χώρα" - Σηκωτό πήρε τον Ουκρανό Πρόξενο η FSB (βίντεο)

twitter sharing button

linkedin sharing buttonΟυκρανία, Τσεχία, Πολωνία, ΗΠΑ. Ποια είναι η επόμενη χώρα που θα τα “σπάσει” με την Ρωσία;sharethis sharing button


Ενα βήμα πριν το “λουκέτο” βρίσκεται η πρεσβεία της Τσεχίας στην Ρωσία καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών για την ανατίναξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Eντύπωση όμως προκαλεί το βίντεο με την έφοδο των Ρώσων πρακτόρων και την σύλληψη του Προξένου της Ουκρανίας κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης που καλύπτει το διπλωματικό προσωπικό.

Οι Ρώσοι τον διέσυραν κανονικά σε ζωντανή μετάδοση.

Υπενθυμίζουμε ότι Ουκρανός διπλωμάτης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στην Αγία Πετρούπολη την ώρα που επιχειρούσε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από Ρώσο πολίτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

Aκόμη και τα κράτη της Βαλτικής ανησυχούν πολύ από την ατμόσφαιρα όπως έχει διαμορφωθεί. Ο ΥΠΑΜ της Εσθονίας Kalle Laanet, ανέφερε πως η“χώρα πρέπει να αυξήσει την αμυντική της ετοιμότητα”

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Διορία 14 ώρες στους Τσέχους διπλωμάτες να αποχωρήσουν

Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρέσβης της Τσεχίας, Vítezslav Pivonka, κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Υπάρχουν αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η πρεσβεία της Τσεχίας να κλείσει καθώς η εκδίωξη 20 διπλωματών μπορεί να παρακωλύσει την λειτουργία της. Πρόφαση ή πραγματικότητα, αυτό θα φανεί σε λίγες μέρες.

Η Τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε χθες, όπως αποκάλυψε το WarNews247, την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών αφού ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014 από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Στήριξη από την Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών και κατηγορούν την Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε.

Η Πολωνία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τρεις Ρώσους διπλωμάτες

Η πολωνική κυβέρνηση ανακήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα (personae non gratae) τρεις διπλωμάτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρεται ότι στον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία επιδόθηκε σχετική διπλωματική διακοίνωση, με την οποία ενημερώθηκε ότι οι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες ανακηρύσσονται ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο λόγος μιας τέτοιας απόφασης υπήρξε η παραβίαση εκ μέρους των εν λόγω διπλωματών των όρων που διέπουν την διπλωματική τους ιδιότητα όπως και “οι επιβλαβείς τους ενέργειες για την Δημοκρατία της Πολωνίας”.

Ρωσία: Στην απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών προχωρά η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει πέντε Πολωνούς διπλωμάτες, σε απάντηση για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία, χθες, η οποία λειτούργησε «στη γραμμή αλληλεγγύης προς την Ουάσινγκτον», λέει το Κρεμλίνο.

«Σημειώσαμε την ταχύτητα με την οποία η Βαρσοβία έπαιξε το παιχνίδι της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας την αποχώρηση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία. Με τη σειρά τους, πέντε Πολωνοί διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο ζητά απέλαση του Ρώσου επιτετραμμένου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας  έδωσε στον ανώτερο Ρώσο διπλωμάτη στην πρεσβεία στο Κίεβο 72 ώρες από τη Δευτέρα για να φύγει από τη χώρα, σε απάντηση για την απέλαση ενός Ουκρανού προξένου.

«Σε απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, ο ανώτερος διπλωμάτης της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο διατάσσεται να εγκαταλείψει την Ουκρανία εντός 72 ωρών από τις 19 Απριλίου», ανέφερε δήλωση.

Το υπουργείο εξέφρασε «έντονη διαμαρτυρία» για αυτό που χαρακτήρισε ως παράνομη κράτηση του προξένου του στην Αγία Πετρούπολη.

Τί συνέβη με τον Ουκρανό πρόξενο

Ο Αλεξάντερ Σοσονιούκ συνελήφθη από τους Ρώσους αξιωματικούς ασφαλείας ενώ προσπαθούσε να λάβει διαβαθμισμένες πληροφορίες από έναν Ρώσο υπήκοο. Του ζητήθηκε να φύγει από τη Ρωσία μέχρι την Τετάρτη.

«Στις 16 Απριλίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω στην Αγία Πετρούπολη Ουκρανό διπλωμάτη , τον πρόξενο του γενικού προξενείου της Ουκρανίας στην πόλη, Ολεκσάντρ Σοσονιούκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με Ρώσο πολίτη και της παραλαβής απόρρητης πληροφορίας, από υπηρεσίες επιβολής του νόμου και βάσεις δεδομένων της FSB» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

«Ο ξένος διπλωμάτης θα παραδοθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου» σημειώνεται επίσης.

Σύμφωνα με την FSB, οι ενέργειες του Ουκρανού αξιωματούχου ήταν εχθρικές απέναντι στην Ρωσία και δεν συμβάδιζαν με την διπλωματική του ιδιότητα.

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τη σύλληψη του προξένου της στην Αγία Πετρούπολη ως εχθρική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας και προετοιμάζει απαντητικά μέτρα απέναντι σε Ρώσους διπλωμάτες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γεβχέν Ενίν.

«Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική και βασισμένοι στην αρχή της ανταπόδοσης, η ουκρανική πλευρά προετοιμάζει απάντηση σε σχέση με τους Ρώσους διπλωμάτες» δήλωσε στο UNN χαρακτηρίζοντας το περιστατικό με τον πρόξενο «ακόμα μία πρόκληση».

Ρωσία: Το παρασκήνιο πίσω από την «απέλαση» του πρέσβη των ΗΠΑ

Οπως είχε αποκαλύψει πρώτο το WarNews247, η Μόσχα προχώρησε σε σύσταση στον Αμερικανό πρέσβη στο Μόσχα, Τζον Σάλιβαν να επιστρέψει στις ΗΠΑ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα διεθνή ζητήματα.

Πηγές από τη Ρωσία χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια «ήπια απέλαση» του πρέσβη. Ουσιαστικά η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τον Αμερικανό πρέσβη από τη Μόσχα, όπως ακριβώς έκανε και η ίδια με το πρέσβη της στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως «με βάση τη συνθήκη του 1961 που ρυθμίζει το διπλωματικό καθεστώς μεταξύ των χωρών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για απέλαση πρέσβη και το μόνο που μπορεί να γίνει για κάποιον πρέσβη είναι θεωρηθεί persona non grata, εφόσον ο ίδιος όμως έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα».

Μακρόν: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να χαράξει «σαφείς κόκκινες γραμμές» απέναντι στη Ρωσία

Σε περίοδο κατά την οποία σημειώνεται η μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζει μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να χαράξει «σαφείς κόκκινες γραμμές» έναντι της Μόσχας «απαντώντας» με κυρώσεις εφόσον οι γραμμές αυτές παραβιάζονται.

«Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, βάσει αποσπάσματος συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο CBS που πρόκειται να προβληθεί αργότερα σήμερα, Κυριακή.

«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι. Οι κυρώσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους, αλλά οι κυρώσεις είναι μέρος του πακέτου» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προσέθεσε, παράλληλα, πως συμφωνεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ως προς την προθυμία έναρξης διαλόγου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Τα σχόλια του Μακρόν απέχουν από την προηγούμενη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Ρωσία και η θέση του προσεγγίζει περισσότερο προς αυτήν της συμμάχου Ουάσιγκτον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας