Ζίγκμουντ Μινέϊκο στην υπηρεσία τών Τούρκων (προπάππους του Γιώργου Παπανδρέου) και οχυρωτής του Μπιζανίου στο πλευρό του Γερμανού αρχιμηχανικού Φον ντερ Γκόλτς.



... 108 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Στο πλευρό του Τούρκικου Στρατού πολέμησε ο προπάππους του Γιώργου Παπανδρέου !!!
Το 1863 σημειώνεται εξέγερση στην Πολωνία κατά της ρωσικής κυριαρχίας και ο Πολωνοεβραίος επαναστάτης Ζίγκμουντ Μινέϊκο (προπάππους του Γιώργου Παπανδρέου) λαμβάνει μέρος ως επικεφαλής ένοπλου σώματος.
H εξέγερση καταστέλλεται και ο Ζίγκμουντ Μινέικοσυλλαμβάνεται από τη ρωσική αστυνομία και καταδικάζεται σε 12ετή κάθειρξη και στέλνεται για καταναγκαστικά έργα στα ορυχεία της Σιβηρίας, απ' όπου κατόρθωσε και δραπέτευσε.
Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-78, ο Σουλτάνος προσέλαβε Ευρωπαίους μηχανικούς και ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο βρέθηκε να εργάζεται για το Οθωμανικό Κράτος, κατασκευάζοντας γέφυρες, δρόμους και σιδηροτροχιές σε Βουλγαρία, Θεσσαλία και Ήπειρο.
Ο Αβδούλ Χαμίτ του ανέθεσε τα σχέδια για την οχύρωση του Μπιζανίου και...
πολέμησε στο πλευρό του Τούρκικου Στρατού, ως συνεργάτης του Γερμανού αρχιμηχανικού Φον ντερ Γκόλτς.
Ο Ζίγμουντ βρέθηκε στα Γιάννενα όταν η Ήπειρος ήταν ακόμη οθωμανική επαρχία.
Ερωτεύθηκε την κόρη του Γιαννιώτη γυμνασιάρχη Σπυρίδωνα Μανάρη, Περσεφόνη, την οποία και παντρεύτηκε ενώ από τον γάμο τους απέκτησαν την Σοφία Μινέϊκο την οποία αργότερα παντρεύτηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου και γέννησε τον Ανδρέα Παπανδρέου,από τον οποίο ...προέκυψε ο γνωστός σε όλους μας ΓΑΠ.
Στη συνέχεια χώρισαν, και ο Γεώργιος Παπανδρέου παντρεύτηκε την Κυβέλη.
Ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο ένας πανέξυπνος και χαρισματικός άνθρωπος, με την διπλή ιδιότητα του Μηχανικού και του Στρατιωτικού, ήταν από τους βασικούς συντελεστές των περίφημων οχυρωματικών έργων του Μπιζανίου που σκοπό είχαν την... προστασία της τουρκικής κατοχής στα Γιάννενα από τον Ελληνικό Στρατό.
Ο Στρατός μας τελικά, απελευθέρωσε τα Γιάννενα έστω και με την καθυστέρηση την οποία προκάλεσαν τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου που έγιναν τάφος ηρωϊκός για πολλούς Έλληνες πολεμιστές.
Ένας τάφος, που άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια ο προπάππους του Γιωργάκη Παπανδρέου.
Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες, μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και ελάχιστα για τον καθέναν ξεχωριστά, μπορεί όμως και τίποτα.
Αλλά όμως όλοι πρέπει να ξέρουν... Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει! ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για τον αφοπλισμό των νησιών

Στο στόχαστρο τα τουρκικά Στρατηγεία: Φορτώνονται με διατρητικές βόμβες τα μαχητικά της ΠΑ - Έρχονται MM40 Exocet Block 3 για το ΠΝ - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ακύρωση του EuroPride ανακοίνωσε ο Βούτσιτς -H Σερβία είναι «υπό πίεση», αντιμέτωπη με «κάθε είδους προβλήματα».( Βίντεο ) - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Η Τουρκία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Αρμενία και το Ιράν είναι πανέτοιμο στρατιωτικά στα κοινά σύνορα με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία - Ο Θυμωμένος Έλληνας