Πέθανε η ελευθερία της διδασκαλίας(Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης από τά Γερμανικά Ιωάννης Ελευθερίου)

Πέθανε η ελευθερία της διδασκαλίας

Ένας Γάλλος δάσκαλος ιστορίας έδειξε στους μαθητές του κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ, τώρα είναι νεκρός.Η φερόμενη τρομοκρατική επίθεση χτυπά τη Γαλλία στην καρδιά.

Διδασκαλία ως δοκιμασία θάρρους: οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται μπροστά από το «Collège du Bois d'Aulne» στο Conflans Sainte-Honorine στη μνήμη του δολοφονημένου συναδέλφου τους.
Διδασκαλία ως δοκιμασία θάρρους: οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται μπροστά από το «Collège du Bois d'Aulne» στο Conflans Sainte-Honorine στη μνήμη του δολοφονημένου συναδέλφου τους.
Φωτογραφία: Yoan Valat (Keystone)

Ο Samuel Paty ήταν δάσκαλος ιστορίας και ήθελε να διδάξει στους μαθητές του τι εννοούσε η ελευθερία της έκφρασης. Στις αρχές Οκτωβρίου έδειξε τους όγδοους μαθητές του στα κινούμενα σχέδια «Collège du Bois d'Aulne» Mohammed Πολιτικά σχέδια με δυνατότητες σοκ, ειδικά για μουσουλμάνους, αλλά όχι μόνο για μουσουλμάνους. Σχέδια που έχουν υπηρετήσει ισλαμιστές εδώ και χρόνια ως πρόσχημα για τη δολοφονία ανθρώπων στη Γαλλία και αλλού.

Ο Paty, 47 ετών, ήθελε να διδάξει στους μαθητές του ότι κάτι τέτοιο πρέπει να υπομείνει γιατί η ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της θρησκευτικής βλασφημίας, είναι θεμελιώδης αξία της γαλλικής δημοκρατίας. Μετά την επίθεση εναντίον των συντακτών του σατιρικού περιοδικού Τσάρλι Χέμπντο τον Ιανουάριο του 2015, το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας έχει ζητηθεί από τους δασκάλους να εξετάσουν αυτές τις αξίες στα μαθήματά τους.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το φθινοπωρινό διάλειμμα μόλις είχε αρχίσει, ο Paty σκοτώθηκε - μοιάζει επειδή έκανε ακριβώς αυτή τη δουλειά. Ένας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι κουζίνας έκοψε το λαιμό του πατέρα στον ανοιχτό δρόμο, πολύ κοντά στο Bois-d'Aulne-Gymnasium του Conflans-Sainte-Honorine, ένα προάστιο περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

"Ένας από τους συμπολίτες μας δολοφονήθηκε επειδή έκανε εκστρατεία για την ελευθερία της έκφρασης μεταξύ των μαθητών", δήλωσε ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν όταν επισκέφθηκε τη σκηνή του εγκλήματος το βράδυ της Παρασκευής. Ο αρχηγός του κράτους φαίνεται άβολος και γρήγορα δεσμεύεται: ο δάσκαλος "έχει σαφώς πέσει θύμα μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης".

Συμβολικά και συναισθηματικά φορτισμένη πράξη

Ο επιτιθέμενος ΑΑ, ένας 18χρονος Ρώσος καταγωγής Τσετσενίας, ήταν ήδη νεκρός σε αυτό το σημείο, πυροβολήθηκε από αστυνομική δύναμη. Έζησε με τους γονείς του στην πόλη Evreux της Νορμανδίας. Αυτό είναι περίπου 100 χιλιόμετρα από τη σκηνή του εγκλήματος.

Η επίθεση συγκλονίζει τη Γαλλία, για άλλη μια φορά. Μερικά ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του ιδρύματος, στο οποίο πρέπει να στηρίζονται όλοι οι πολίτες, ενοχλούν τώρα ιδιαίτερα τη χώρα: Ήταν το ιδανικό έδαφος για έναν φανατικό δολοφόνο από ανθρώπους που οι ίδιοι δεν αποδέχονται πλήρως τις αξίες της δημοκρατίας όταν αυτές οι αξίες υποτίθεται ότι έρχονται σε σύγκρουση; ελάτε στο Ισλάμ;

Συγκεκριμένα: Ποιος είναι ο ρόλος της διαμαρτυρίας που έφεραν οι γονείς μουσουλμάνων μαθητών στη σχολική διοίκηση και έφεραν στο Διαδίκτυο τις ημέρες μετά τα αμφιλεγόμενα μαθήματα κινούμενων σχεδίων της Paty; Μήπως ο δράστης, ο οποίος προφανώς δεν ήταν μαθητής γυμνασίου, είχε την τάση να εκδικηθεί;

"Δεν θα μας χωρίσουν."

Εμμανουήλ Μακρόν

Η δολοφονία του Conflans-Sainte-Honorine είναι μια από τις πιο συμβολικά και συναισθηματικά φορτισμένες πράξεις στη μακρά σειρά δολοφονιών που βιώνει η Γαλλία εδώ και χρόνια. Η επίθεση χτυπά τη χώρα στην καρδιά. Η μοιραία επίθεση εναντίον ενός δασκάλου είναι σαν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ίδιου του σχολείου, το θεμέλιο της δημοκρατίας, η οποία κατά τη γαλλική κατανόηση του κράτους διασφαλίζει τη δημοκρατική ένταξη ανθρώπων από όλες τις καταγωγές και τις θρησκείες. «Δεν θα περάσεις», λέει ο Macron, και ακούγεται σαν μια παρακίνηση. "Δεν θα μας χωρίσουν."

Η επίθεση χτυπά τη Γαλλία στην καρδιά: οι θρηνητές έβαλαν λουλούδια για τον δολοφονημένο δάσκαλο μπροστά από την είσοδο του σχολείου στο Conflans-Sainte-Honorine.
Η επίθεση χτυπά τη Γαλλία στην καρδιά: οι θρηνητές έβαλαν λουλούδια για τον δολοφονημένο δάσκαλο μπροστά από την είσοδο του σχολείου στο Conflans-Sainte-Honorine.
Φωτογραφία: Charles Platiau (Reuters)

Η διάθεση στη χώρα είναι ήδη καταθλιπτική λόγω της πανδημίας της κορώνας, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο τα δικαιώματα της ελευθερίας έχουν περιοριστεί από μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις. Τώρα φαίνεται ότι ο ισλαμιστικός τρόμος επανέρχεται επίσης, ο οποίος έχει κοστίσει 259 ζωές στη Γαλλία από το 2015. Η σκληρή πράξη του Conflans υπενθυμίζει στους Γάλλους ότι η απειλή της τρομοκρατίας από μέσα, η οποία ωθήθηκε στο παρασκήνιο από την Corona, παραμένει υψηλή.

Ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνουν, ή τουλάχιστον προσπαθούν, στο όνομα του Ισλάμ. Επίσης, άνθρωποι που δεν είχαν παρατηρηθεί από την αστυνομία ως ριζοσπαστικοί και εκείνοι που δεν χρειάζονται καθοδήγηση από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ Κάιντα, για να αναλάβουν δράση.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ένας άνδρας από το Πακιστάν τραυμάτισε σοβαρά δύο άτομα με τσεκούρι έξω από τα πρώην εκδοτικά γραφεία του Τσάρλι Χέμπντο Στις ανακρίσεις του δήλωσε ότι ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την αναδημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ. Η σατιρική εφημερίδα είχε επανεκτυπώσει τα σχέδια στην αρχή της δίκης Τσάρλι Χέμπντο , η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το βίντεο θυμού από το Διαδίκτυο

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον ισλαμισμό και τα κοινωνικά δίκτυα να αλληλεπιδρούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στις επιθέσεις. Ενδεχομένως και στην υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας στο Conflans-Saint-Honorine.

Στην τάξη του, ο Σάμιουελ Πάτι είχε δείξει καρικατούρες από τον Τσάρλι Χέμπντο, ανέφερε ο αντιτρομοκρατικός εισαγγελέας του Παρισιού Ζαν-Φρανσουά Ρικάρντ τα πρώτα του αποτελέσματα έρευνας το Σάββατο το απόγευμα. "Το θέμα του μαθήματος ήταν η ελευθερία της έκφρασης και τα όριά της", λέει ο Ricard. Ένα από τα σχέδια απεικονίζει τον Μωάμεθ γυμνό, ο προφήτης σκύβει στο πάτωμα προσευχόμενος, οι γλουτοί του απλώθηκαν ψηλά και καλυμμένοι με ένα αστέρι. Πάνω αναφέρει: "Μωάμεθ: Ένα αστέρι έχει ανέβει."

Τις επόμενες μέρες, αρκετοί γονείς επικοινώνησαν με τη διοίκηση του σχολείου για να διαμαρτυρηθούν για τα μαθήματα κινούμενων σχεδίων της Paty. Ένας πατέρας ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένος. Ζήτησε από τον διευθυντή του σχολείου να απολύσει τον Πάτι και μάλιστα υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία σχετικά με την εικαζόμενη διάδοση πορνογραφίας στην τάξη.

Ο δράστης δεν είχε δει ποτέ τον δάσκαλο - αλλά είχε το όνομα χάρη στο βίντεο του αγανακτισμένου πατέρα.

Πάνω απ 'όλα, αυτός ο πατέρας μιας 13χρονης μαθήτριας δημοσίευσε πολλά βίντεο στο Facebook και το YouTube για να καταγγείλει την Paty. Σε αυτό αναφέρθηκε στον Πάτι ως «απατεώνας» και ζήτησε να διανείμει τις ηχογραφήσεις. Και: Σε ένα από τα βίντεό του μηνύματα, ο άντρας δίνει την ακριβή διεύθυνση του γυμνασίου, το όνομα του Samuel Patys, και καλεί, με έναν κρυφό αλλά και αναμφισβήτητο τρόπο, να τιμωρήσει τον δάσκαλο.

Προφανώς ο δολοφόνος γνώριζε το βίντεο. Από την Παρασκευή το μεσημέρι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, περίμενε μπροστά από το γυμνάσιο για να παρακολουθήσει την Πάτι. Δεν είχε δει ποτέ τον δάσκαλο, δεν ήξερε πώς ήταν η Πάτι - αλλά είχε το όνομα χάρη στο βίντεο του αγανακτισμένου πατέρα. "ΕΝΑ. ζήτησε από πολλούς μαθητές έξω από την έξοδο να του δείξουν τον Πάτι », είπε ο Ρικάρντ. Μέχρι να βρει τον δάσκαλο, θα εκδικηθεί.

Ο Α. Γεννήθηκε στη Μόσχα το 2002 και δεν είχε ακόμη παρατηρηθεί από τις γαλλικές αρχές ως ριζοσπαστικός μουσουλμάνος. Αλλά ως βίαιο. Μια μισή αδερφή Ως μέλος της IS στη Συρία το 2014 και είναι επιθυμητή από τις γαλλικές αρχές.

Αναζητήστε συνεργούς

Στο Conflans, σύμφωνα με μάρτυρες, ο δολοφόνος του Paty φώναξε «Allahu Akbar» την Παρασκευή. Χτυπήθηκε με εννέα βολές από μια ειδική ομάδα όταν η αστυνομία προσπάθησε να τον πιάσει. Ο άντρας απείλησε τους αξιωματικούς με ένα μαχαίρι, δήλωσε ο εισαγγελέας Ρικάρντ και μετέφερε άλλα όπλα μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου τουφέκι airsoft.

Λίγο μετά την επίθεση, ο Α. Διέδωσε ένα φρικτό μήνυμα στην υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων Twitter. Έδειξε το σπασμένο κεφάλι του Paty. Αυτή είναι η εκδίκηση για τον «που τόλμησε να ταπεινώσει τον Μωάμεθ», έγραψε ο δολοφόνος στο μήνυμα, στο οποίο ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρεται επίσης ως «ηγέτης των απίστων». Ο λογαριασμός Twitter αποκλείστηκε γρήγορα.

Οι ερευνητές αναζητούν τώρα πιθανούς συνεργούς ή συνεργούς. Η αστυνομία είχε πιάσει εννέα άτομα υπό κράτηση μέχρι το Σάββατο το πρωί. Μεταξύ αυτών είναι οι γονείς και οι παππούδες του δράστη. Ο πατέρας του μαθητή, ο οποίος δημοσίευσε το βίντεο θυμού του στο διαδίκτυο, αμφισβητείται επίσης.

Η διδασκαλία γίνεται μια δοκιμασία θάρρους

Η Γαλλία είναι πολύ ανασφαλής - ειδικά οι εκπαιδευτικοί της, θα ήταν πολύ κατανοητό. Η δολοφονία του συναδέλφου Paty μοιάζει με μαζικό εκφοβισμό, σύμφωνα με τις γαλλικές εκπαιδευτικές ενώσεις. Ρωτάτε ποιος πρέπει τώρα να δοκιμάσει το θάρρος να διδάξει τις αρχές της ελευθερίας της δημοκρατίας. Εδώ και χρόνια, οι δάσκαλοι στη Γαλλία αντιμετωπίζουν ξανά και ξανά με γονείς που απαγόρευαν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε μαθήματα φυσικής αγωγής ή βιολογίας για θρησκευτικούς λόγους.

Αυτό ονομάζει ο Macron «ισλαμιστικός αυτονομισμός». Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος έδωσε μια βασική ομιλία σχετικά με το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις τάσεις απόσχισης στη χώρα του. Μετά την αιματηρή πράξη του Conflans, αυτός και οι υπουργοί του διαβεβαιώνουν ασταμάτητα τους δασκάλους της αλληλεγγύης που έχει όλη η χώρα για αυτούς. Οι φιλελεύθεροι ιμάμη καταδικάζουν την επίθεση και δηλώνουν ότι τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι φυσικά συμβατά με το Ισλάμ.

"Ο σκοταδισμός και η βία δεν θα κερδίσουν": Ο Εμμανουήλ Μακρόν μπροστά από το γυμνάσιο στο Conflans Saint-Honorine.
"Ο σκοταδισμός και η βία δεν θα κερδίσουν": Ο Εμμανουήλ Μακρόν μπροστά από το γυμνάσιο στο Conflans Saint-Honorine.
Φωτογραφία: Abdulmonam Eassa (Keystone)

Στο Conflans-Saint-Honorine και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, οι άνθρωποι μαζεύονται για να τιμήσουν τον Paty. Προγραμματίζεται ράλι για αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι - στην πλατεία Place de la République. Φυσικά, ένας πολιτικός αγώνας για την ερμηνεία της επίθεσης έχει ξεσπάσει εδώ και πολύ καιρό: ο Marine Le Pen, επικεφαλής του δεξιού εξτρεμιστικού εθνικού κόμματος Rassemblement, ζητά τον ισλαμισμό να «απομακρυνθεί από τη χώρα μας με βία» - σαν να μην ήταν επίσης ένα σπιτικό προϊόν της ίδιας της γαλλικής κοινωνίας .

Ο Macron θέλει να τιμηθεί ο Samuel Paty ως ήρωας σε μια τελετή του κράτους την επόμενη εβδομάδα. "Ο σκοταδισμός και η βία δεν θα κερδίσουν", λέει ο αρχηγός του κράτους. Είναι ακριβώς στη μέση του αγώνα ενάντια στον αυτονομισμό (διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη με τον εμπειρογνώμονα του τζιχαντισμού Hugo Micheron).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας