Μάζεψε τα ¨μπουγαλάκια¨ του κι επέστρεψε στην Αττάλεια…

Μάζεψε τα ¨μπουγαλάκια¨ του κι επέστρεψε στην Αττάλεια…

Διάλειμμα λόγω ΝΑΤΟ στο Ορούτς Ρέις : Μετά από τις εργασίες διαπραγματεύσεων μάζεψε τα καλώδια και επέστρεψε στο λιμάνι. Το Ορούτς Ρέις το οποίο επί ένα μήνα συνέχιζε τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο μάζεψε τα καλώδια του και επέστρεψε στο λιμάνι.

Αναφέρεται προς το πλοίο το οποίο ερεύνησε μία περιοχή περίπου 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάνει ένα διάλειμμα στις έρευνες του λόγω των διαπραγματεύσεων που άρχισαν εντός του ΝΑΤΟ. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, μετά από ένα μήνα δραστηριοτήτων του, προχτές μετά την ολοκλήρωση του χρονικού ορίου της NAVTEX, συγκέντρωσε τα καλώδια και τον εξοπλισμό του και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

…..

Στα πλαίσια του σχεδίου προβλεπόταν η έρευνα μιας περιοχής συνολικού μεγέθους 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου δραστηριοτήτων του αναμενόταν η συνέχιση των δραστηριοτήτων του ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Δόθηκε ευκαιρία στη διπλωματία

Στην κατεύθυνση αυτή, η απόφαση για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι αναγνωρίζεται ως ένα βήμα στα πλαίσια της ειρηνικής επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων και για να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία. Όταν η προσπάθεια για διαμεσολάβηση της Γερμανίας για επίλυση της κρίσης την οποία είχε κλιμάκωσει η Ελλάδα μετά την έναρξη των ερευνών του Ορούτς Ρέις απέμεινε άκαρπη, ενεργοποιήθηκε το ΝΑΤΟ και διασφαλίστηκε η πρώτη επαφή μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσώπων Τουρκίας και Ελλάδας στο Βέλγιο στις 10 Σεπτεμβρίου. Κατά την τεχνική συνάντηση των δύο στρατιωτικών αντιπροσωπειών που έγινε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν μέτρα για την αποτροπή πιθανών παρεμβάσεων μεταξύ στρατιωτικών στοιχείων και αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του πλοίου Ορούτς Ρέις, μαζί με τα βοηθητικά πλοία Αταμάν και Τζεγκιζ Χαν, πραγματοποιήθηκαν συνοδεία του τουρκικού στόλου. Οκτώ πολεμικά πλοία συνόδευαν το πλοίο Ορούτς Ρέις.

https://www.yenisafak.com/dunya/oruc-reisten-nato-molasi-muzakere-calismalari-sonrasinda-kablolari-toplayip-limana-yanasti-3566951

13/9/2020

Σχ. : Δεν γνωρίζουμε και δεν πιστεύουμε να έχει υπάρξει κάποια κρυφή συμφωνία. Εκτίμηση μας είναι πως η απόφαση αυτή της Τουρκίας οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.

1) Στην καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η Τουρκία καταλάμβανε το Καστελόριζο, σε τι θα ωφελούσε αυτό την Τουρκία; Δεν θα γκρέμιζε ακόμα περισσότερο τους δείκτες της οικονομίας της ;

2) Η απόλυτη διπλωματική της απομόνωση. Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας την Κύπρο την επισκέφτηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Εκτός από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει κάνει δηλώσεις υποστήριξης προς την Τουρκία. Η Τουρκία όταν κάνει κάτι θέλει να έχει μία μίνιμουμ διεθνής υποστήριξης. Και εδώ είχε την μέγιστη δυνατή αντίθεση ! Και αυτό δεν είχε να κάνει φυσικά με συμπάθεια προς την Ελλάδα. Αλλά  σχετιζόταν με την απροκάλυπτη πια επεκτατικότητα της.

3) Η απόφαση της Ελλάδας να μην προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους τουρκικούς όρους, σίγουρα τους εξέπληξε. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στον Ε.Σ. που έδωσε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία να διαχειριστεί έτσι το θέμα. Άσχετα αν οι κινήσεις ενίσχυσης του Ε.Σ. έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια ακόμη…

4) Η Τουρκία σίγουρα αντιλήφθηκε πως στις μέρες της μεγάλης στρατιωτικής έντασης, υπήρχαν ¨αλλοδαποί παράγοντες¨ που βοηθούσαν την Ελλάδα.  Και αυτό σίγουρα μέτρησε. 

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας