Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Δεν είμαι ιός." Πώς ο κοροναϊός έγινε μια μικρή δικαιολογία για να είναι ρατσιστική.(Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης από τα Αγγλικά: Ιωάννης Ελευθερίου ο giannhspotamia)

"Δεν είμαι ιός." Πώς ο κοροναϊός έγινε μια μικρή δικαιολογία για να είναι ρατσιστική.

Υπάρχει ένα hashtag με ιό στη Γαλλία αυτή τη στιγμή. Η φράση είναι απλά #JeNeSuisPasUnVirus.

Σημαίνει: Δεν είμαι ιός.

Από τη Γαλλία προέκυψαν ιστορίες του αντι-ασιατικού ρατσισμού σε απάντηση των ειδήσεων του κοροναϊού .

Η μόλυνση άρχισε στο Wuhan της Κίνας και η πρώτη περίπτωση φαίνεται να έχει ανιχνευθεί πριν από περισσότερο από ένα μήνα. Στις 23 Ιανουαρίου, η πόλη του Wuhan, που φιλοξενεί πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, αναγκάστηκε να κλείσει. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, 132 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό στην Κίνα, ενώ άλλα 5.900 άτομα μολύνθηκαν. Στην Αυστραλία, επτά άνθρωποι επιβεβαιώνονται για να έχουν μολυνθεί, ένας στο Κουίνσλαντ, δύο στη Βικτώρια και τέσσερις στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η μόλυνση έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η NSW Health παρέχει σχόλια για τον κοροναϊό. Η δημοσίευση συνεχίζεται παρακάτω.

00:28
Βίντεο από την NSW HEALTH

Μια γαλλική γυναίκα με την ονομασία Cathy Tran είπε στο BBC ότι ενώ περπατούσε στην εργασία αυτή την εβδομάδα, άκουσε δύο άνδρες να λένε ο ένας στον άλλο: «Προσέξτε, ένα κινεζικό κορίτσι έρχεται στο δρόμο μας».

Στο δρόμο της στο σπίτι, κάποιος φώναξε ότι έπρεπε να βάλει μια μάσκα.

Η εμπειρία του Tran με έκανε να σκεφτώ τρεις ιστορίες που έχω ακούσει αυτή την εβδομάδα.

Το πρώτο είναι από δάσκαλο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Σύδνεϋ, ο οποίος μου είπε την Τετάρτη το βράδυ ότι "η αντιμετώπιση του κινεζικού λαού προς το παρόν είναι χειρότερη από τη μεταχείριση των μουσουλμάνων μετά τις 11 Σεπτεμβρίου."

Όλη την ημέρα, στην αρχή μέχρι την έναρξη της θητείας, το σχολείο έλαβε τηλεφωνήματα από ξέφρενους γονείς.

"Δεν εννοώ να είμαι ρατσιστής", ξεκίνησε ένας γονέας, "αλλά τι κάνει το σχολείο για όλα τα ασιατικά παιδιά;"

Εκατοντάδες σχολεία σε όλο το Σύδνεϋ έστειλαν επιστολές στους γονείς πριν από την έναρξη της πρώτης θητείας. Η επιστολή που δόθηκε από τις σχολές καθολικών του Σίδνεϊ έγραφε: "Αν επισκεφτήκατε την Κίνα οποιαδήποτε στιγμή από τον Δεκέμβριο έως τώρα, αποφύγετε να στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο μέχρι να ελεγχθούν και να εκκαθαριστούν από γιατρό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για συμπτώματα που σχετίζονται με πυρετό ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα.

"Θα χρειαστεί ένα πιστοποιητικό γιατρού πριν τα παιδιά σας επιστρέψουν στο σχολείο. Παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον κύριο υπόχρεο, αν αυτό συμβαίνει. "

Αυτό το μήνυμα έρχεται σε αντίθεση με τις συμβουλές της Ομοσπονδιακής και της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία ενθαρρύνει τα σχολεία να επιτρέπουν σε κάθε παιδί που δεν εμφανίζει συμπτώματα κορώνα να επιστρέψει στην τάξη.

Ωστόσο, η ανησυχία των γονέων πλημμύρισε. Αυτό που αντιπροσώπευε το τηλεφώνημα "δεν έχω να πω για ρατσισμό" ήταν ο τρόπος με τον οποίο ένας ιός είναι τώρα άρρηκτα συνδεδεμένος με μια εθνική ταυτότητα, διαιωνίζοντας παλιά και επιβλαβή στερεότυπα για το τι αναφέρεται η Natalia Mollina ως "οι Κινέζοι ως φορείς ασθενειών και ρύπων".

Η δεύτερη ιστορία αφορά ένα δημοτικό σχολείο του Σύδνεϋ.

Μίλησα σε μια γυναίκα που μου είπε ότι η κόρη της επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο αυτή την περασμένη εβδομάδα που έπεισε ότι οι "Κινέζοι" δεν επιτρέπεται να έρχονται στο σχολείο επειδή είναι άρρωστοι. Ένα άλλο κορίτσι της τάξης της την είχε πει.

Η τρίτη ιστορία πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο το πρωί της Πέμπτης, όπου ένας φίλος βρέθηκε μετά από ένα ατυχές ατύχημα.

Μιλούσε σε γιατρό και το θέμα του κοροναϊού ήρθε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γιατρός της είπε, ένας ασθενής εξέφρασε την ανησυχία ότι είχε, "παραθέτω," έκανε επαφή με ένα ασιατικό άτομο ". Μπορεί να έχει κορωναϊό, αναρωτιόταν;

Ο γιατρός, η ίδια η Ασία, ρώτησε: "Τι γίνεται με μένα;"

Αυτές οι τρεις ιστορίες μας λένε κάτι για τη φυλετική υστερία που γεννήθηκε και εκτράπηκε από κοροναϊό.

Ο Sam Phan, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δημοσίευσε στο Twitter: "Αυτή την εβδομάδα, η εθνικότητά μου με έκανε να νιώσω σαν να ήμουν μέρος μιας απειλητικής και μολυσμένης μάζας".

Και αυτή η αντίληψη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς.

Ιστοσελίδες ειδήσεων σε όλη τη χώρα έχουν τρέξει νόμιμες ιστορίες για το coronavirus παράλληλα με άσχετα βίντεο ενός κινέζου vlogger που ονομάζεται Wang Mengyun τρώει σούπα νυχτερίδας.

Πριν από τρία χρόνια.

Στη Μικρονησία. Όχι η Κίνα.

Οι συνέπειες είναι ότι, ωστόσο, οι κορωναϊοί προέκυψαν - αρχικά πιστεύεται ότι έχουν συρρικνωθεί σε μια αγορά θαλασσινών, αν και αυτή η θεωρία γίνεται όλο και πιο απίθανη - είναι κατά κάποιο τρόπο το λάθος των ανθρώπων που αρρώστησαν.

Μπορεί μια υπόθεση - που δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως απόδειξη - να είναι περισσότερο ρατσιστική;


Μιλώντας στο Mamamia, ο συγγραφέας Shelley Cheng, οικολόγος κινεζικής καταγωγής, δήλωσε: "Αισθάνομαι τόσο υπερ-επαγρύπνηση και εξάντληση, βλέποντας σχόλια των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από τους ανατολικούς Ασιάτες λέγοντας ότι έχουν φωνάξει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αρνήθηκε ιατρική περίθαλψη τους γιατρούς και την άρνηση παροχής υπηρεσιών σε εστιατόρια.

"Δεδομένου ότι ο κοροναϊός έχει φυλετικοποιηθεί ως κινεζική ασθένεια, πολλοί ανατολικοί Ασιάτες έχουν αντιμετωπιστεί ως φορείς του ιού. Πολλοί από εμάς απλώς περιμένουμε να είμαστε φυλετικά στοχευμένοι, όπως ακριβώς κάναμε και κατά την έξαρση του SARS. Νομίζω ότι αυτή τη φορά θα είναι πολύ χειρότερη λόγω κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και παραπληροφόρησης ".

Πόσο ανησυχητικό θα έπρεπε να είσαι σχετικά με τον κοροναϊό; Η δημοσίευση συνεχίζεται παρακάτω.

"Βλέποντας δημοσιεύσεις σχετικά με τον ιό που βρίσκεται στα δημοφιλή ασιατικά σνακ, οι προειδοποιήσεις για την αποφυγή ορισμένων προαστίων με έναν υψηλό κινεζικό πληθυσμό και όλες οι αναφορές που πηγαίνουν γύρω για να εμποδίσουν τους Κινέζους από το σχολείο σίγουρα προσθέτουν στο άγχος μου.

"Τα σχόλια είναι ακόμα χειρότερα, με τους ανθρώπους να λένε ότι αξίζουμε τους θανάτους, το μίσος και το ρατσισμό. Έχω δει πολλούς ανθρώπους να ζητούν αδιακρίτως απελάσεις και καραντίνα.

"Προσωπικά, αποφεύγω τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πηγαίνω σε δημόσιους χώρους, φοβούμενοι ότι θα κακοποιούσαμε φυλετικά. Αλλά ξέρω ότι θα συμβεί ακόμα. "

Ένας αριθμός Αυστραλών της Ασιατικής κληρονομιάς έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες τους στο Twitter, με μια γυναίκα που ονομάζεται Yen-Rong Wong που δημοσιεύει: « Αυτή είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ποτέ φυσικά ανασφαλής στην Αυστραλία εξαιτίας της φυλής μου. Νόμιζα ότι ήμασταν πάνω από αυτά τα σκατά αλλά προφανώς όχι. "

Μια αναφορά του The Daily Telegraph  προέκυψε την Πέμπτη για έναν Κινέζο που υποφέρει από καρδιακή προσβολή στην Chinatown του Σίδνεϊ την Τρίτη το βράδυ και οι παρευρισκόμενοι που αρνούνται να εκτελέσουν CPR από φόβο μήπως προσβληθούν coronavirus.

Έχει υποθέσει ότι τα ευρέως διαδεδομένα βίντεο των ανθρώπων στην Κίνα που καταρρέουν από τους κοροναϊούς μπορεί να έχουν προστεθεί στην ανησυχία των ανθρώπων. Δεν πειράζει ότι τα βίντεο αυτά είναι ανεπιβεβαίωτα και, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τον ιό.

Ενώ ο κοροναϊός είναι μια πολύ πραγματική ασθένεια που απαιτεί παγκόσμια επαγρύπνηση, δεν είναι το ελάττωμα ούτε το σχέδιο των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει με αυτό.

Είμαστε πιο έξυπνοι από ό, τι στιγματίζουμε μια ολόκληρη εθνοτική κοινότητα που βασίζεται σε έναν ιό που έχει μολύνει ένα μικρό αριθμό.

Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τις ειδήσεις του κοροναϊού ως μικροσκοπική δικαιολογία για να είμαστε ρατσιστές.

Εικόνα χαρακτηριστικού: Getty. 

Επιμέλεια αντιγραφής και μετάφρασης από τα Αγγλικά: Ιωάννης Ελευθερίου Ο giannhspotamia

Το άρθρο στα Αγγλικά εδώ

"I am not a virus." How coronavirus became a petty excuse to be racist.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας