Ζεμπέκικος ό Τελετουργικός χορός του Διονύσου - Ο Θυμωμένος Έλληνας


"Ο ζεϊμπέκικος δηλαδή 
ο ΖΕΥΒΑΚΧΙΚΟΣ = ΖΕΥ(Δίας)+ΒΑΚΧΟΣ(Διόνυσος) 
είναι αρχαίος Ελληνικός, τελετουργικός χορός και ονομάστηκε έτσι γιατί τον είχε χορέψει και αφιερώσει ο Διόνυσος στον πατέρα του Δία!

Έχει συγγένεια με τους πολεμικούς χορούς "Καρπαία" και "Πυρρίχιο".
Οι κινήσεις των χεριών αφορούν το πέταγμα το αετού (σύμβολο Διός), την κυριαρχία και την άμυνα (κυκλικές κινήσεις) ακόμα και το άνοιγμα της γης χτυπώντας το χέρι κάτω άλλοτε για απόκτηση  δυνάμεως και άλλοτε για  καρποφορία  ρίχνοντας τον καρπό - σπόρο.(δημιουργία ζωής)
Οι κινήσεις των ποδιών συμβολίζουν (εμπρός) την επίθεση,  (όπισθεν) την άμυνα,  (αριστερά & δεξιά) την πλαγιοκόπηση.

Ο χορός αυτός συνοδευόταν μόνο από έγχορδα όπως η πανδουρίς - βυζούκιον ( βυζός = εξόγκωμα),κάτι σαν το σημερινό μπουζούκι και κρουστά όπως το τύμπανο".

Σήμερα το ζεϊμπέκικο,είναι ο χορός της ψυχής, ο χορός κάθε ανθρώπου που έχει πονέσει, γι αυτό την επόμενη φορά που θα σηκωθείτε να τον χορέψετε να θυμάστε πάντα πως είναι ένας περήφανος ιερός, μυστικός, αετήσιος χορός και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση και όχι με χορευτικά τερτίπια.

Fotis Karalis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με στολές… Iron Man μέλη του βρετανικού Ναυτικού πετούν στον αέρα και επιβιβάζονται σε πλοίο (βίντεο)

Απίστευτη απάντηση του Μαξίμου στην νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την εισβολή!

Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέιτς, προσκεκλημένος του Aλμπερτ Μπουρλά - Ο θυμωμένος Έλληνας

Αναβρασμός στην τουρκία... Kατεχόμενη Σμύρνη: Αυτή είναι η γυναίκα που εκτέλεσε ο Γκρίζος Λύκος στα γραφεία του Κουρδικού HDP...!!!-Ο Θυμωμένος Έλληνας.

Υπουργείο εξωτερικών Τουρκίας:Η ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου, νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης και Κρήτης είναι… «τουρκική» και άρα «το Oruc Reis βρίσκεται εντός τουρκική υφαλοκρηπίδας».

Κοροναϊός : Πέθανε 65χρονη λίγη ώρα αφού έκανε το εμβόλιο – Συναγερμός στις Αρχές

Σε κατάσταση σοκ λόγω φ.α. η Γερμανία: «Μας επιτίθεται ο Πούτιν» λέει ο Γερμανός υπ.Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος - Ο Θυμωμένος Έλληνας

Ο Αζόφ εξοπλίστηκε με το ισραηλινό αντιαρματικό όπλο Matador( Βίντεο ) - Ο θυμωμένος Έλληνας

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέει κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. - Ο Θυμωμένος Έλληνας